Peaministri nõunik: riik ei peaks panga valed otsused kinni maksma

30. september 2008, 14:25

Peaminister Andrus
Ansipi majandusnõuniku Aare Järvani sõnul riik pigem ei peaks panga valesid
otsuseid rahaliselt kinni maksma, kui USAga sarnane finantskriis toimuks näiteks
Eestis.

Kui Eestis peaks toimuma USAga sarnane finantskriis, siis peaministri majandusnõuniku Aare Järvani sõnul riik pigem ei peaks panga valed otsused rahaliselt kinni maksma. „Iial ei tohi öelda iial! Kuid mis meie hoiustajaid puudutab, siis on ju teatavasti hoiused kuni 20 000 euroni tagatud, see on päris suur summa. See on esimene asi, mida hoiustajad teadma peaksid. Ja see, kas riik peaks mõne panga valesid otsuseid rahaga kinni maksma, siis ma pigem arvan, et ei peaks. Kuid, eks ajalugu ole näidanud igasuguseid olukordi. Siin ei ole olemas ette valmis vastust,“ märkis Järvan.

Tema sõnul on USA kriis kindlasti Euroopat mõjutanud, kuid kuhu see kõik lõpuks välja jõuda võib, on veel vara öelda. „Arvestades meie finantssektori struktuure ja omanikke ja nende olukorda arvan, et meie võime üsna rahulikud olla,“ rahustas Järvan. Tema sõnul Eestil veel ohtu ei ole.

Samuti on Järvani teada ELi peaministrid oma kohtumistel juba aastaid finantsstabiilsuse küsimusi arutanud. „Ka on tehtud praktilisemaid kokkuleppeid selleks keskpankade, järelvalveasutuste ja ministeeriumite vahel. Need on just mõeldud olukordadeks, kus finantssektori närvilisus on suurem kui tavaliselt,“ lausus Järvan. „Ma arvan, et ka praegu need kommunikatsioonikanalid erinevate riikide vahel, need on osa selliste kokkulepete tulemusest.“

Võimalik stsenaarium USAs on Järvani sõnul see, et tõenäoliselt lepitakse ikkagi mingites riiklikes meetmetes kokku ja vajaduse korral need ka rakendatakse. „See, et USAs see teine pakett läbi ei läinud, ma arvan, et sellega pole veel kõik ühelpool. Aga ma pigem ei oska siin spekuleerida,“ märkis ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. September 2008, 16:00
Otsi:

Ava täpsem otsing