Jüri Etverk • 15. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Leia, hangi ja hoia raha

Meedia arutab peamiselt riigieelarve kärpimise teemal, kuid täpselt sama probleemiga tegelevad praegu ka Eesti ettevõtteid.

Tee tulude ja kulude soovitud suhteni saab jagada kolmeks: leia raha, st helikopterivaate koostamine, põhjendamatute kulutuste peatamine; hangi raha, st efektiivsuse tõstmine; hoia raha, st innovatsioon, infrastruktuuri loomine.

Kust siis leida raha? Esimese sammuna jagatakse ettevõtte tegevus osadeks, kasutades selleks tegevusala spetsiifilist standardit või üldisema ID-protsesside kirjeldusi sõltuvalt võimalustest ja ettevõtte eripärast. Seejärel võrreldakse protsesside peamisi sisendeid, väljundeid ja tunnuseid. Nt suudab üks rahavoogude spetsialist juhtida mõistliku kontrollitaseme juures veel ca 1 miljardit dollarit, kui rahavoogude juhtimine on tsentraliseeritud korporatsiooni tasandile.

Vahel peab ülesandele lähenema talupojamõistusega ehk vastama küsimusele, kas meie pingutus on tulemust väärt. Kui laos töötab neli inimest ja nad liigutavad aastas 10 000 kasti kaupa - on see mõistlik?

Oletame, et olete pisimuudatused sisse viinud, oma kulubaasi protsendi või poole võrra vähendanud ja tõdenud, et suvepäevade ärajätmisega rikkaks ei saa. Kust siis hankida raha? Lihtsustatult võib öelda, et tuleb võrrelda, kuidas teised samas valdkonnas samu asju teevad. Kasutada ära nende head mõtted, proovida teha ise paremini. Lahendused peituvad teenustasemete muutmises, võimsuse paremas planeerimises, protsesside lihtsustamises, tuluüksuste kontrolli tugevdamises tugifunktsioonide üle.

Kuidas hoida raha? Sügavamad muutused, mis puudutavad organisatsiooni struktuuri ja kultuuri, protsesside ümberkujundamist, võtavad reeglina aega üle aasta. Ja nõuavad ka head muudatuste juhtimise oskust. Enamik meie kliente on hiljem tõdenud, et tehniline osa projektist on lihtne, kuid inimeste veenmine, et see on võimalik, väga raske.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt