Roubini: kriis võib lõppeda massiivse sõjaga

Mait Jüriado 23. oktoober 2008, 22:38

Tuhanded hedge fondid on hädas. Umbes
25-30% maailma 8000 hedge fondist kaob, prognoosib Emmanuel Roman
Telegraph.co.uk portaalis.

"See läheb ajalukku, kui suurimatest fiaskodest panganduse 100 aastases ajaloos," kommenteeris Mr Roman GLG Parnersist. "Nüüd on vaja patuoinast ning regulaatorid lähevad ning "kütivad" inimesi. See on aga hea pikas perspektiivis."

Mr Roman prognoosib 500 hedge fondi kukkumist lähimate kuude jooksul. Sama meelt on ka Professor Nouriel Roubini, endine USA Riigikassa nõunik. Mõlemad mehed ei oleks üllatunud, kui USA või mõned teised riigid sulgeksid oma aktsiaturud nädalaks või rohkemaks, et vältida puhtakujulist paanikat.

"See on USA finantsimpeeriumi languse algus. Suur depressioon toona lõppes massiivse sõjaga. Ma loodan, et nüüd seda küll ei juhtu, kuid asjad on siiski väga inetuks läinud," kommenteeris Prof Roubini.

Roubini sõnul tekitab praegune olukord pingeid lääne ning arenevate turgude vahel, nagu seda on Venemaa, Hiina ning punt ebastabiilseid naftariike.

"See on nagu me liiguksime pimesi miiniväljal. Iga situatsioon on riskantne ning mitte keegi ei usalda enam üksteist. Pangad on liiga suured, et neil lubataks kukkuda, kuid nad on ka liiga suured, et neid päästa," räägib Prof. Roubini. Tema sõnul pole probleem mitte vaid USA rämpslaenudes, vaid igasugustes riskantsetes laenamistes üle terve maailma, alustades tudengitest lõpetades kommertslaenudega.

Olgugi, et viimane kuu on hedge fondidele olnud hävituslik, näitab Hedge Fund Intelligence uuring, et USA hedge fondid omavad veel 1,7 triljonit dollarit vara.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. January 2009, 17:57
Otsi:

Ava täpsem otsing