Põldoja: Parex panga sündmustel psühholoogiline mõju

10. november 2008, 16:17

Endine Hansapanga juht Priit Põldoja ütles
Äripäevale, et Parex panga sündmustel on eelkõige psühholoogiline mõju, mis
mõjub kogu Balti regioonile negatiivselt.

"Parex panga sündmustel on kindlasti mõju. Eelkõige on see psühholoogiline mõju," märkis Põldoja. Tema sõnul on väljastpoolt vaadates see uudis kindlasti Balti majandusele negatiivne. "Kui välisinvestorid ja välispangad muutuvad murelikuks, siis finantseerimise kättesaadavus muutub kehvemaks," nentis Põldoja.

Põhiline riskifaktor Parexi puhul on Põldoja hinnangul, mida see Läti väiksematele pankadele tähendab. "Põhiline on, et see risk ei laieneks teistele Läti väikepankadele. Läti fundamentaalne risk on see, et hoiustajad hakkavad raha välja võtma. See juba tähendab süsteemsemat riski majandusele," selgitas Põldoja, sest küsimus on, mida siis valitsus teeb.

Eesti ja Läti pangandussektorit ei saa Põldoja arvates omavahel võrrelda, kuna Eestis on rahvusvaheliste pankade käes oluliselt suurem turuosa kui Lätis. "Kui Eestis on üle 95 protsendi pangandussektorist suurte rahvusvaheliste pankade käes, siis Lätis on 60 protsenti," ütles Põldoja. "See on väga suur vahe nende kahe turu vahel."
See polnud Põldoja jaoks üldse ime, et Parex ei suutnud end finantseerida, kui palju suuremadki ja paremini hinnatud pangad ei suuda end finantseerida. Priit PõldojaPriit Põldoja

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2008, 17:09
Otsi:

Ava täpsem otsing