Tuiksoo: pettuste tõttu jäävad riigile olulised maksutulud saamata

08. detsember 2008, 17:54

Rahvaliidu aseesimehe Ester Tuiksoo sõnul
jäävad üheltpoolt pettuste tõttu suurtes summades saamata riigile olulised
maksutulud.

„Üheltpoolt jäävad pettuste tõttu suurtes summades saamata riigile olulised maksutulud. Teisalt saab kahjustatud aus konkurents kütusemüüjate vahel. Kolmandaks on ebavõrdses positsioonis ettevõtjad, kes kasutavad õigete maksudega ja seetõttu kõrgema hinnaga kütust võrreldes nendega, kes pettuste tõttu saavad osta odavamalt,“ sõnas Riigikogu liige, Rahvaliidu aseesimees Ester Tuiksoo.

Riigikogu Eestimaa Rahvaliidu fraktsioon esitas 08. detsembril arupärimise rahandusministrile seoses riigi suutmatusega piisavalt korrastada kütusemüüjate tegevust, mistõttu on võimalikud suuremahulised käibe- ja aktsiisimaksupettused, teatas Rahvaliit.

Eraskonna hinnangul jääb kütuste eest aastas käibemaksu laekumata ca 200 miljoni krooni eest, mistõttu on tarvis kontrollida senisest oluliselt tõhusamalt maksude tasumisel näidatava kütusehinna õiget määramist ning kütuste liikumist tolli ja aktsiisiladude, hulgimüüjate ja tarbijate vahel, et avastada õigeaegselt dokumentide võltsimist ning et tagada nii aktsiisi kui ka käibemaksu õige arvutamine ja tasumine.

Rahvaliidu hinnangul peavad rahandusministeerium ning maksu- ja tolliamet välja arendama garantiide süsteemi kütusemüüjate vastutuse tõstmiseks.

Kurioosse faktina on selgunud, et aktsiisiladudes ei deklareerita üldse kütusehindasid, mis raskendab maksupettuste kindlakstegemist. Õliühingu andmeil on sellise olukorra jätkumisel ausatel ettevõtjatel järjest raskem konkurentsis püsida.

„Valitsuse viimase aja sammud kütusteaktsiisi ennaktempos tõstmisel võrreldes Euroopa Liidus kokkulepitule on toonud Lõuna-Eestis kaasa olukorra, kus krooni võrra odavama liitrihinnaga kütust tuuakse sisse Lätist.

See vähendab Eesti maksulaekumisi ja moonutab turgu ning konkurentsi ettevõtjate seas,“ lisas Tuiksoo.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. December 2008, 17:54
Otsi:

Ava täpsem otsing