BÖRS: autotootjad said oma tahtmise

Mait Jüriado 19. detsember 2008, 17:39

Wall Street on autotootjate toel
tõusulainel. Indeksid +1%.

USA aktsiaturud on autotootjate toel plussi rühkinud. Presindet Bushi sõnul saavad autotootjad 17,4 miljardit dollarit (193 miljardit Eesti krooni) abi, kui autotootjad võtavad ette vajalikud restruktureerimisi. "Ameeriklased tahavad, et autotootjad oleksid jätkusuutlikud ja seda soovin ka mina," sõnas Bush oma hommikuses kõnes.

Laen eraldatakse autotootjatele 350 miljardi dollari suurusest TARP (Troubled Assets Relief Program) programmist.

Dow Jones tööstuskeskmine oli viimati tõusus 0,5%, Standard Poor's 500 indeks tõusnud plussi 0,96%, Nasdaq tõusnud 1,27%.

General Motors (GM) ning Ford Motor (F) plussis vastavalt 11,7% ja 0,7%. Ka USA riigikassa sekretär Henry Paulson teatas eile, et kui autotootjad olulisi restruktureeringuid ette ei võta, siis autotootjate pankrott on tõenäoline, viidates autotootjate selgelt vananenud tootmisliinile, mis ei vasta enam tarbijate ootustele.

Pangandussektor saams täna tugevdatud tähelepanu. Standard Poor's kärpis oma reitingut sellistele suurfirmadele nagu Bank of America (BAC) (+0,29%), Citigroup (C) (-4,17%), Goldman Sachs (GS) (-1,4%), JPMorgan (JPM) (+1,19%), Morgan Stanley (MS) (+1,48%) ning Wells Fargo (WFC) (-1,08%).

Oracle Corp. (ORCL) teatas kasumiprognoosist, mis rõõmustas Wall Streeti. Ettevõte ootab kolmandas kvartalis kasumiks 31-33 USA senti aktsia kohta. Ettevõtte aktsiad olid viimati 7,16% rohetamas.

Nutitelefonide tootja Research In Motion (RIMM) teatas 7% kõrgemast kolmanda kvartali kasumist ning üllatas investoreid paremate tulevikuväljavaadetega. Nende uued BlackBerry tooted müüvad jätkuvalt hästi. Ettevõtte aktsiad tõusus 9,42%. Nokia (NOK) miinuses 0,76%.

Panasonic (PC) ostab Jaapani elektroonikatootja Sanyo Electricu 9 miljardi dollari eest. Panasonicu aktsiad USAs 2,3% tõusus.

Nafta kukkus eile nelja aasta madalaimale tasemele. Nafta (jaanuarikuu futuurid) maksis viimati USAs Nymexil 42,4 dollarit barrel ehk +1,73%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. December 2008, 20:37
Otsi:

Ava täpsem otsing