BÖRS: kolmas miinuspäev järjest terendamas

Mait Jüriado 19. detsember 2008, 15:39

Wall Street alustamas kauplemispäeva
kolmandat päeva miinuses. Investorid ootavad taas autotootjate päästmist.

WSJ raporteeris, et USA autotootjad võivad abi saada isegi juba täna. President Bush annab meie aja järgi kell 16:00 teada, mida Valge Maja autotootjatega plaanib ette võtta. Investorid ei karda niivõrd autotootjate pankrotti kui seda, mis saab nendest kümnetest tuhandetest töölistest, kes pankroti korral jääksid töötuks. General Motors (GM) ning Ford Motor (F) eelturul plussis vastavalt üle 14% ja 7%. General Motors ning Chrysler on istunud taas ühinemisläbirääkimiste laua taha. Muutused futuurides ei prognoosi alati täpselt ette aktsiate liikumisi peale turu avanemist.

USA Riigikassa sekretär Henry Paulson teatas aga, et kui autotootjad olulisi restruktureeringuid ette ei võta, siis autotootjate pankrott on tõenäoline, viidates autotootjate selgelt vananenud tootmisliinile, mis ei vasta enam tarbijate ootustele.

Pangandussektor saams täna tugevdatud tähelepanu. Standard Poor's kärpis oma reitingut sellistele suurfirmadele nagu Bank of America (BAC), Citigroup (C), Goldman Sachs (GS), JPMorgan (JPM), Morgan Stanley (MS) ning Wells Fargo (WFC).

Oracle Corp. (ORCL) teatas kasumiprognoosist, mis rõõmustas Wall Streeti. Ettevõte ootab kolmandas kvartalis kasumiks 31-33 USA senti aktsia kohta. Ettevõtte aktsiad eeluturl 3,25% rohetamas.

Nutitelefonide tootja Research In Motion (RIMM) teatas 7% kõrgemast kolmanda kvartali kasumist ning üllatas investoreid paremate tulevikuväljavaadetega. Nende uued BlackBerry tooted müüvad jätkuvalt hästi. Eelturul tõustud 1,14%. Nokia (NOK) samuti plussis 1,2%.

Panasonic (PC) ostap Jaapani elektroonikatootja Sanyo Electricu 9 miljardi dollari eest. Panasonicu aktsiad USAs olematu käibe juures 16,7% tõusus.

Aasias aktsiaturud erisuunalised. Jaapani Nikkei -0,91%. Hongkongi Hang Seng -2,39%. Hiina SSC Composite +0,14%.

Euroopa aktsiaturud on seni liikunud valdavalt miinusterritooriumil. Londoni FTSE 100 -2,29%. Saksamaa DAX -1,56%. Prantsusmaa CAC 40 -1,64%. Soome OMX +0,14%. Rootsi OMX -0,73%. Venemaa Micex -2,32%, RTS -4,33%.

Nafta kukkus eile nelja aasta madalaimale tasemele. Nafta maksis viimati USAs Nymexil 41,75 dollarit barrel ehk +0,31%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. December 2008, 16:06
Otsi:

Ava täpsem otsing