Tehol 130 miljoni eest võlgu, võlausaldajaid üle 200

10. veebruar 2009, 07:29

Üle kahesaja võlausaldaja, valdavalt Soome
ettevõtted ja eraisikud, nõuavad põhjanaabrite juures teedepuhastamisel põrunud
Teholt 130 miljonit krooni, samas varasid on ettevõttel ainult 35 miljoni
väärtuses.

"Mul oli valida, kas Eestis jäävad 120 inimest tööta või jäävad soomlased ilma rahata. Valisin teise variandi. Soomlased saavad niigi Euroopa raha," rääkis Teho omanik Heikki Anipai. Eile Harju maakohtus toimunud Teho pankrotiavalduse läbivaatamise istungil selgus, et võlausaldajaid on kokku üle 200, valdavalt Soomest.

Ligi pooled nõuetest on alla 1000 euro, täiendas Anipai pankrotihalduri Maire Armi juttu. Pankrotihalduri sõnul on Tehol konservatiivse arvestuse järgi varasid 35 miljoni krooni eest. Kinnisvara on koormatud hüpoteegiga.

Lisaks nõuab Teho Soome teedevalitsuselt 896 000 eurot. "Kui oleks septembri ja oktoobri raha kätte saanud, siis ma ei istuks praegu siin," märkis Anipai.

Kahjunõue ähvardamas
Soome teedevalitsuse hangete juhi Jukka Karjalaineni sõnul on see raha aga lepingu järgi tagatud pankade antud garantiiga, millega tagatakse osa kahjust, mida teedevalitsus sai koostööst Tehoga. "Kuna Teho ei ole täitnud meiega sõlmitud lepingut, siis esitame neile samuti kahjunõude. Kahjunõude suurus ei ole veel selge - see sõltub sellest, kui kalliks tulevased lepingud lähevad. Oleme praegu arvestanud kahe kuni kolme miljoni euro suuruse nõudega," rääkis Karjalainen jaanuaris Äripäevale.

Viies piirkonnas teid hooldanud Teho tõusis põhjanaabrite juures suuruselt kolmandaks tegijaks.

Aasta tagasi algasid probleemid, siseinfo järgi nõrga finantsjuhtimise tõttu, võlad üha kasvasid ning sügisel pakiti Soomes asjad lihtsalt kokku. Teho varad, töötajad ning lepingud, sealhulgas Tallinna kommunaalametiga sõlmitud 390 miljonit krooni väärt tänavapuhastuse lepingud, viidi oktoobris asutatud Teho Eesti Teedehooldus OÜsse. Anipai sõnul ei ole tegemist varade kantimisega uude firmasse, vaid osa müügiga.

Tallinna linna arvates ei pidanud nad uut tänavapuhastuse hanget korraldama, kuna ettevõtte üleandmisele riigihangete seadus ei laiene.

Arm ütles kohtus, et ei ole veel selge, kas selle tehinguga kahjustati Teho võlausaldajate huve või mitte. Kohus teeb pankroti osas otsuse 26. veebruaril ning ASi Teho võlausaldajate üldkoosolek toimub 25. märtsil.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. February 2009, 16:42
Otsi:

Ava täpsem otsing