• OMX Baltic−0,42%300,01
  • OMX Riga−0,06%892,98
  • OMX Tallinn−0,6%2 068,62
  • OMX Vilnius0,24%1 202,47
  • S&P 5000,47%6 227,42
  • DOW 30−0,02%44 484,42
  • Nasdaq 0,94%20 393,13
  • FTSE 100−0,12%8 774,69
  • Nikkei 225−0,17%39 694,46
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%93,1
  • OMX Baltic−0,42%300,01
  • OMX Riga−0,06%892,98
  • OMX Tallinn−0,6%2 068,62
  • OMX Vilnius0,24%1 202,47
  • S&P 5000,47%6 227,42
  • DOW 30−0,02%44 484,42
  • Nasdaq 0,94%20 393,13
  • FTSE 100−0,12%8 774,69
  • Nikkei 225−0,17%39 694,46
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%93,1
  • 04.03.09, 23:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Veeldatud gaas teeb toidu ülikiirelt külmaks

Energiakuluka mehaanilise- või õhkkülmutamise alternatiivina kasutatakse aina enam krüokülmutamist - keskkonnasäästlikku meetodit, kus külmutajateks on ülimadala temperatuuriga veeldatud gaasid.
Aeglane külmutamine kahjustab toiduaineid, lõhkudes nende rakke. Tulemuseks on suur vee- ja seega ka kaalukaotus sulatamisel ning toode pole enam atraktiivne. Näiteks ülessulatatud lödised sügavkülmiku maasikaid on kõigile teada.
Selle vältimiseks tuleks toodet võimalikult kiiresti külmutada. Krüogeensel külmutamisel külmub vesi sees- ja väljaspool rakke üheaegselt. Tulemuseks on terved rakud ja värske toiduaine. Säilivad algupärane lõhn ja kuju ning kaalukaotus on minimaalne.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Krüokülmutamiseks kasutatakse ülikülmi veeldatud gaase: lämmastikku, toidukoodide keeli E 941 ja süsihappegaasi (-787C) - E 290. Soojemate ainetega kokku puutumisel neelavad need suure koguse soojust ning aurustuvad väga külmadeks gaasideks. Enne ohutult õhku haihtumist võtavad gaasid teistelt ainetelt soojuse ära külmutades või jahutades neid.
Krüokülmutamine sobib hästi näiteks krevettide eelkülmutamiseks. Toote välispind külmutatakse kiiresti vedela lämmastikuga, et kaitsta neid edasisel külmutamisel deformeerumise eest. Samuti on võimalik krüokülmutamise abil parandada näiteks ahvena- või kohafilee värvi ja maitset. Meetodit kasutatakse ka hamburgerite pihvide külmutamiseks ja see on abiks fileeritud ja viilutatud liha ning hakkliha töötlemisel.
Krüokülmutamine on tulemuslik marjade ja köögiviljade puhul, mis on pärast ülessulatamist üllatavalt sarnased värsketega.
Gaasidel põhinevad jahutus- ja külmutusmeetodid tulevad appi ka valmisroogade tootjatele, kuna toidutrende järgiv valmistoitude turg nõuab tootjalt paindlikkust ja kiirust. Nii aitab krüojahutamine Halliku Pagaril toodete valmimise aega märkimisväärselt kokku hoida. Samuti saab kiire jahutamise või külmutamise abil parandada piimatoodete kvaliteeti ja tõhustada tootmiskulgu.
Valmiera piimakombinaadis toodetakse krüokülmutamise abil "saldejumsi". Krüokülmutamise on avastanud ka tippkokad - selle abil valmivad magustoidud restoranis Egoist.

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 14 p 4 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele