IMFi rahata on Läti juuniks pankrotis

09. märts 2009, 10:57

Läti on kolme kuu pärast pankrotis,
kui IMFi abilaenu järjekordse osa väljamaksmine takerdub selle taha, et Läti ei
suuda eelarvet kärpida fondi nõutud mahus, hoiatas Läti peaministrikandidaat
Valdis Dombrovskis.

„Kui me uut väljamakset ei saa, oleme juuniks pankrotis,“ ütles Dombrovskis agentuurile Bloomberg.

"See on meeleheitlik palve IMFile, et kokku lepitud pakett pole võimalik,“ ütles Bloombergile Danske Banki vanemanalüütik Lars Christensen. Hoiatus, et juuniks võib Läti pankrotis olla, kui IMF järgmist laenuosa välja ei maksa, on „realistlik“.

Läti sai läinud aasta lõpul IMFi eestvedamisel 7,5 miljardi euro suuruse abipaketi, mille üks tingimusi on, et riigieelarve defitsiit ei tohi ületada 5% SKPst. Dombrovskis tahab, et IMF lubaks defitsiidil kasvada 7-8%le, et mitte majandust liiga rängalt kahjustada.

Varasemast eesmärgist kinnipidamine „on vaevalt enam võimalik“, ütles Dombrovskis. “Eelmine kavatsuste protokoll allkirjastati eeldusega, et SKP kahaneb 5%. Nüüd prognoositakse juba 12% langust ning olukord võib veel hullemaks minna,“ ütles Dombrovskis.

Kollaps võib levida kogu regiooni ning nõuda ka Leedu ja Eesti väljaaitamist, ütles Dombrovskis. „Balti riikides kardetakse doominoefekti, kui üks riik kukub, siis ilmselt kukub kogu regioon,“ ütles ta. Iga plaan „võiks rääkida kõigist kolmest riigist erilise rõhuga Lätil, mis on nõrgim lüli.“

Läti pankrot annaks löögi ka Rootsile, mille pangad on piirkonda suuri laene andnud, ütles Dombrovskis.

Läti parlament võib Dombrovskise viiest parteist koosneva valitsuse kinnitada sel nädalal. Valitsuse plaan on kärpida eelarvet veel 360 miljoni lati võrre 700 miljoni lati asemel, mis oleks vajalik, et eelarvedefitsiit ei ületaks 5%, vahendas Bloomberg.

Tänane majandusleht Biznes Baltija kirjutab, et eelarve kärpimisel alanevad meedikute, õpetajate ja riigiteenistujate palgad. Ilmselt loobutakse ka eelmise peaministri Ivars Godmanise seatud piirist, et 360 latist madalamaid palku ei kärbita. Dombrovskis plaanib muu hulgas lõpetada Riia lennujaama toetamise ning kärpida riigi teede fondi.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. April 2009, 17:02
Otsi:

Ava täpsem otsing