Skandaalne ökonomist: IMF tahab Lätit pankrotti ajada

16. aprill 2009, 17:02

Varemgi skandaalsete avaldustega silma
paistnud Ventspilsi kõrgema kooli ökonomist Dmitri Smirnovi sõnul püüab IMF
Lätile laenu andes riiki pankrotti ajada, vahendas rus.db.lv.

"IMF annab laenu selleks, et riiki pankrotti ajada. Ta hävitab tööstuse ja põllumajanduse, et inimesed ei leiaks omal maal tööd. Miks nad peaks Läti ja Leedu tööstust arendama, kui neil on oma tööstus?! Fond nõrgestab riigi majandust ja sotsiaalelu, et noored töövõimelised elanikud sõidaksid piiri taha ja töötaksid seal. Ma ei arva, et IMF suudab suurendada Balti riikide sõltumatust Läänest," selgitas Smirnov ELTA korraldatud diskussioonil "IMF: pankrot või Leedu päästmine", kirjutas Diena.

Julgeolekuorganid vahistasid mullu Smirnovi seetõttu, et ta julges kõval häälel rääkida lati devalveerimisest. Smirnov on Läti valitsust kritiseerinud salatsemise pärast, kuna valitsus on IMFi rahade kasutamise kohta andnud vähe informatsiooni. Smirnov on soovitanud laenuraha kasutada tööstus- ja ekspordisektoris, ent valitsus kulutas ligi miljard latti Parex panga päästmiseks.

Leedul soovitab Smirnov 5 miljardi euro suuruse IMFi laenuga uue aatomielektrijaama püsti panna. Kui Leedu IMFilt laenu võtab, jagab ta Läti saatust, leidis Smirnov samas. "Kui inimene tahab laenu võtta, tuleb tal enne vastata küsimusele, millest ta laenu tagasi maksab," selgitas mees, kelle hinnangul tekitas finantskriisi valitsuste tarbimishullus.

"Kuidas valitsus IMFi laenu tagasi maksab, kui see on võetud üksnes eelarveaukude lappimiseks? See on otsetee riigi pankrotini," hoiatas Smirnov.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. April 2009, 17:02
Otsi:

Ava täpsem otsing