Äripäev • 19. märts 2009 kell 4:16

Juhtkiri: soodne laen nüüd maksuametist!

Niisiis, kust saada raha… Pangast? Vaevalt. Jääda võlgu partneritele? Võimalik, aga äärmiselt riskantne. Õnneks on veel kolmas võimalus.

Ettevõtjad on jäänud massiliselt võlgu maksuametile, sest see on kõige soodsam võimalus oma rahavoogusid toetada. Sisuliselt laenuandjana käituv maksuamet on olnud suhteliselt paindlik ettevõtete ajutisel rahastamisel. Siin see ongi, see kauaoodatud riiklik abipakett ettevõtjale.

Trend on ilmne: ainuüksi aasta kahel esimesel kuul kasvas ajatatud maksuvõla suurus ligi 70 protsenti (251 miljoni kroonini), olles juba mullu teinud suure hüppe. Kokku on praegu maksuametile võlgu 21 000 juriidilist isikut.

Maksu- ja tolliametit ei saa süüdistada üleliigses paindumatuses. Selle aasta kahe kuu jooksul menetletud taotlustest rahuldati maksumaksja kasuks kolm neljandikku, kinnitab maksu- ja tolliameti võlgade sissenõudmise talituse juhataja Kerly Lillemets.

Maksuamet rõhutab muidugi, et maksuvõla ajatamine on võimalus saada üle ajutistest makseraskustest, tegemist pole laenuga.

Ometi on sisuliselt tegu krediidi andmisega. Nagu pank, uurib ka maksuamet raskustes ettevõtete tausta ehk viib läbi due diligence'i, nõuab vajadusel tagatisi, vaatab maksegraafikuid jooksvalt ümber ning kasseerib summadelt intressi. Oluline on aga see, et ettevõttele, kes pangast laenu ei saa, on maksuameti ligi 15protsendilise intressiga krediit päästerõngaks: juba teist kuud järjest tõmbavad pangad laenuturult rohkem raha välja, kui sinna panustavad.

On ettevõtteid, kes poleks maksuameti abita ellu jäänud, nagu nad ka Äripäevale ka tunnistavad. Lisaks ei kaasne võla enneaegse tagasimaksmisega sanktsioone nagu kommertspankades.

Veel enam, Lillemetsa jutust võib järeldada, et maksuhalduri peanoogutus annab ettevõttele omamoodi usaldusgarantii: "Kui juba EMTA on hinnanud ettevõtjat piisavalt usaldusväärseks, et tema maksuvõlga ajatada, siis ma ei näe põhjust, miks teiste hinnang peaks olema teistsugune," sõnab maksuametnik.

Loodame, et maksuamet soostub edaspidigi koostama soodsaid ajatamisgraafikuid ning peab kinni lubadusest, et ausas vestluses maksuametiga pole ajutisi makseraskusi lahendavatel firmadel midagi karta.

Kaaluda võiks ka intressi alandamist. Näiteks USA maksuamet vähendas hiljuti hilinenud maksetelt nõutavaid intresse ning on samuti soovitanud maksumaksjatele neile võlgu jääda. Koos KredExi tagatistega on maksuametil austav võimalus lasta juba praegu käiku riiklik abipakett ettevõtjaile. Nagu on öelnud ettevõtjast riigikogulane Aivar Riisalu soovitusena maksuhaldurile: "Me ei tapa ära kana, sest ta täna ei munenud."

Hetkel kuum