SASi piirkonnajuht: investor tahab lihtsat maksusüsteemi

16. aprill 2009, 16:35

Välisinvestorid vajavad eelkõige
kindlustunnet ja selle loob lihtne ja selge maksusüsteem, ütles Äripäevale SAS
Scaninavian Airlines Eesti piirkonnajuht Katrin Luhaäär.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis valmiva investorpaketi üks punkt oli riigimaa erastamise lihtsustamine ahvatlemaks sellega suuri välisinvestoreid. „Riigimaa erastamine on kahtlemata väga emotsionaalne küsimus! Kui me seome Eesti tuleviku innovatsiooni ning tehnoloogiaga, siis ma ei usu, et maa erastamine oleks võimalikule investorile elutähtis küsimus,” ütles Katrin Luhaäär, kes kuulub ka Mittetulundusühingusse Rootsi Kaubanduskoda Eestis nõukogusse.

”Kindlustunne tuleviku suhtes on see, mida ettevõtjad vajavad. Ja selle oluline osa on maksusüsteem,” rõhutas Luhaäär ning lisas, et lihtsuses peitub investori jaoks atraktiivsus.

Tema sõnul räägitakse Eestis väga sageli maksusüsteemi võimalikest muudatustest, kuid see manitseb investorit hoopis ettevaatusele.

Me ei tohiks keskenduda ainult suurele kalale ja otsida suuri investeeringuid, nentis juht ning rõhutas, et ka keskmised ning väikesed investorid on meile olulised. ”Võimalike riskide hajutamise ning majanduse mitmekesisuse mõistes võib olla isegi paremad,” lisas ta.

Luhaäär rääkis, et Eesti on väike ja tubli aga paljalt heast kuulsusest, mis iseenesest levib on vähe. ”Ütlus ”tagasihoidlikkus kaunistab” ei ole enam ammu kehtiv,” ütles ta ning lisas: ”võidab see, kes oma tubliduse teistele teatavaks teeb ning sõnumit korduvalt ja meeldejäävalt esitab!”

Samuti tuleb unustada ütlus ”eestlase parim söök on teine eestlane”. Meil peab olema Eesti kohta oma kindel positiivne sõnum, mida edastame ning see ei tohi pikemas perspektiivis ning erinevate esitajate suus palju muutuda. Investoreid otsiva ju kõik. Võidab aga see, kes oma tubliduse teistele teatavaks teeb ning sõnumit korduvalt ja meeldejäävalt esitab!

Rõhuda tuleks ka jätkusuutlikkusele, sest ettevõtja, keda Eesti vajab, mõtleb kaugele ette. See, millised on keskkonna- ja energiastrateegiad, kuidas neid ellu viiakse, on Euroopa tasemel investorile oluline küsimus, näitlikustas Luhaäär.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis valmiv plaan tahab soodustada suurte välisinvesteeringute tulemist Eestisse ning püüab lihtsustada investori siinset kannakinnitamist. Selle käigus plaanitakse lihtsustada suurinvestoritele riigimaa erastamist, tahetakse soodustada tööstusparkide loomist, toetada riigi poolt infrastruktuuriinvesteeringuid ning luua toetusmeetmed tööjõu ümberõppeks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. April 2009, 17:42
Otsi:

Ava täpsem otsing