Swedbank: Tallink pangu piirid müügitulu langusele

16. aprill 2009, 17:47

Swedbanki analüütiku Marko Daljajevi sõnul
jõuab Tallink aasta lõpuks kasumisse juhul, kui ettevõte suudab panna piiri
müügitulu langusele.

„Ettevõtte juhtkonna ootus aasta lõpuks kasumisse jõudmise osas on realistlik juhul, kui ettevõte suudab panna piiri müügitulu langusele,“ uskus Daljajev. „Suvi on traditsiooniliselt kõrghooaeg Tallinki jaoks, mille jooksul ettevõte teenib lõviosa oma kasumist.“

Daljajevi hinnangul ei jõua tulud kaubavedudest lähiajal 2007/2008 aasta tasemetele tagasi, mistõttu on ettevõtte põhipanus reisijateveo tuludel.

Tallinki teise kvartali tulemused olid selgelt alla Swedbanki ootuste, märkis Daljajev. „Ettevõtte teise kvartali müügitulu võrreldes eelmise aastaga langes 4,5 protsenti, samas kui tegevuskulud kasvasid. Kokkuvõttes tõi see ettevõttele 323 miljoni krooni suuruse kvartalikahjumi,“ rääkis ta.

„Meie müügitulu ootused olid kõrgemad tegelikest tulemustest. 15 protsenti reisijate arvu kasv teises kvartalis võrreldes eelmise aastaga andis põhjust eeldada tulubaasi kasvu, vaatamata kaubavedude tulude prognoositavale langusele,“ põhjendas analüütik.

„Tulud ühe reisija kohta reisijateveoga seotud tegevusvaldkondades nagu piletimüük, kaupade ja teenuste müük pardal ning maismaal ja majutuse müük kahanesid teises kvartalis 12 protsenti võrreldes eelmise aastaga. Oluliselt toetas seda ka keskmise piletihinna 20protsendine langus,“ lisas Daljajev.

Tallinki väljavaatele mõjub Daljajevi sõnul soodsalt asjaolu, et nende pakutavad lühikruiisid on keskmisest soodsam puhkuse veetmise viis, võrreldes näiteks lõunamaa reisidega. Majanduslikult raskemal ajal on reisimine üks esimesi kulukohti, millelt inimesed püüavad kokku hoida ja võivad otsustada vähem kuluka lähireisi kasuks, näiteks Tallinki laevadel, arvas ta. „Samuti aitavad odavnenud masuudi hind maailmaturul ja langenud euribor ettevõttel teisel poolaastasl aasta baasiga võrreldes märkimisväärselt kulusid kokku hoida,“ ütles Daljajev.

Swedbank Marketsi hinnasiht Tallinkile on hetkel ümbervaatamisel.

Tallinki aktsia hind langes täna 6,25 protsenti, langedes 4,7 krooni peale. Aktsiaga kaubeldi 14,8 mln krooni eest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. April 2009, 18:25
Otsi:

Ava täpsem otsing