Pevkur: makselae tõstmine oleks tormakas tegu

20. aprill 2009, 16:39

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri hinnangul
oleks töötuskindlustusmakse määra lae tõstmine liiga tormakas otsus ning
kõigepealt tuleb ära kasutada olemasolevad kärpekohad.

„Mina näen siin veel väga selget võimalust, et ametiühingud ja tööandjad suudavad veel leida kärpekohti, et töötukassa oleks võimalik ellu jätta ka 3%-lise maksemäära juures,“ oli Pevkur kindel.

Ühes küsimuses – töötajate vabatahtliku töölt lahkumise korral hüvitise edasilükkamine – on ametiühingud ja tööandjad Pevkuri sõnul juba kokkuleppele jõudmas, mis annab sel aastal ligi poole miljardi suuruse kokkuhoiu. „Harri Taliga lõplikku seisukohta küll veel ei öelnud, see vajab juhatuse nõusolekut, aga väljendati seisukohta, et selles küsimuses ollakse valmis kokkulepet sõlmima,“ rääkis Pevkur Äripäevale ja lisas, et ülejäänud vajalikud komakohad õnnestuks tema hinnangul leida suhteliselt mõistusepäraste kokkulepetega.

Pevkuri hinnangul on võimalik arutada näiteks seda, et tööandja maksab ühe kuu koondamise hüvitise asemel poolteise kuu hüvitise või vähendatakse maksimaalset väljamakstavat töötuskindlustushüvitise lage kolmekordse pealt kahekordsele. Need ja mitmed teisedki ettepanekud olid täna laual, kuid ei ametiühingud ega tööandjad nendes kindlat seisukohta ei võtnud. Sotsiaalministri hinnangul on kokkulepete kohad aga täiesti olemas ning küsimus vaid selles, kuidas pooled oma sotsiaalsest vastutusest aru saavad.

„Ma küsisin täna tööandjate ja ametiühingute käest, kus on nende jaoks see vastutulemise piir, aga piltlikult öeldes ei võtnud kumbki pool toru, nad ei tahtnudki täna kokku leppida,“ nentis Pevkur. Tööandjad oleks Pevkuri sõnul hea meelega maksemäära tõusu otsustamise veelgi edasi lükanud. „Ma saan tööandjatest ka aru – nemad oleks kindlasti oodanud, et asi vaadatakse läbi ka kulude poole pealt,“ märkis Pevkur.

Minister loodab veel sel nädalal 3% maksemäära ettepanekuga valitsuse ette minna ning küsida valitsuselt mandaati tööandjate ja ametiühingutega täpsemalt läbi rääkida. Pevkur ootab veel viimaste arvutuste valmimist, mille põhjal oma seisukohad kujundada ning need valitsusele esitada.

„Kui valitsuses tuleb töötukindlustusmakse teemaks sõltuvalt paberite liikumiskiirusest kas sel või järgmisel nädalal, peame ära otsustama, kas me ootame osapoolte kokkulepet või mitte ja ma esitan valitsusele eelnõu ära,“ ütles Pevkur viidates sellele, et igasugused ajalised piirid on varsti juba ületatud ning otsuse tegemist ei saa enam edasi lükata. „Kui ametiühingud ja tööandjad ei suuda kokku leppida, võib tekkida olukord, kus valitsus läheb parlamenti eelnõuga, millega pole nõus ei tööandjad ega ametiühingud. Ma ei usu, et see oleks hea variant,“ möönis Pevkur, avaldades lootust, et mai alguses üksmeel siiski leitakse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. April 2009, 10:58
Otsi:

Ava täpsem otsing