Reinsalu: maksukoormus kodudelt peaks langema, mitte tõusma

20. aprill 2009, 20:14

Riigikogu põhiseaduskomisjoni liige Urmas
Reinsalu ei ole nõus OECD raportis välja pakutud ideega kaotada eluasemelaenu
maksusoodustus ning asendada maamaks kinnisvaramaksuga.

Täna otsustas Riigikogu rahanduskomisjon saata täiskogu ette koalitsioonifraktsioonide eelnõu, mis võimaldab kohalikul omavalitsusel vabastada kodualune maa maamaksust. "See on õige samm normaalsetes majandusoludes, aga kahekordselt vajalik kriisi tingimustes, et pakkuda koduomanikele keerukates tingimustes leevendust," kirjutab poliitik oma ajaveebis.

Reinsalu märgib, et mingite täiendavate tingimuste seadmine, nagu täna rahandusministeerium välja pakkus, pole tema hinnangul põhjendatud ja kärbib omavalitsuste iseotsustamist vabastuse kasutamise üle. "Pigem tuleb tõsiselt mõelda tuleviku peale ning see koormis koduomanikelt tulevikus üldse kaotada," leiab ta.

"Samal ajal kui riigikogu kavandab poliitikat ühes suunas, on OECD raportis Eesti kohta pakutud välja hoopistükkis teisesuunalised lahendused: nii eluasemelaenude maksusoodustuse kaotamine kui tänase Postimehe andmetel väidetavalt ka ettepanek asendada maamaks hoopis kinnisvaramaksuga," kirjutab Reinsalu nentides, et ei saa sellega kuidagi nõus olla.

"Nende sammude rakendamine tähendaks, et suurem hulk inimesi peaks hakkama kaaluma kodust loobumist või sattuksid makseraskustesse. Eesti erakordselt kõrge koduomanike osakaal ühiskonnas tähendab ka seda, et koduomanike majanduslik seisukord on keskmiselt palju madalam kui paljudes teistes EL riikides, kus koduomanike arv on alla poole rahvastikust," märgib poliitik.

Lisaks ei oleks Reinsalu hinnangul riigil ka õigust teatud eeldustel võetud eluasemelaenudelt vabastust kaotada, lähtudes õigusliku ootuse põhimõttest juba võetud varalise kohustuse suhtes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. April 2009, 12:24
Otsi:

Ava täpsem otsing