Neivelt: deflatsioon on õudusunenägu

08. mai 2009, 15:26

Ettevõtja Indrek Neivelt ütles, et
deflatsioon on väga keeruline protsess, mida on väga raske juhtida.

"Arvan, et igale makrospetsialistile on deflatsioon õudusunenägu, aga teiselt poolt peaks konkurentsivõime sellega paranema. Tegelikult on see väga keeruline protsess, mida on väga raske juhtida," tõdes Neivelt.

Ta selgitas, et see on keeruline protsess, kuna mõjutab eelarveid. Inimestel on ootus oma sissetuleku osas ning kui raha järsku väheneb, siis tuleb kõigil palgad ümber vaadata, märkis Neivelt.

Vastates küsimusele, millal võiks deflatsioon pidurduda, ütles ta, et deflatsiooni jätkumine sõltub palju maailma arengutest. "Vaadates olukorda aasta tagasi, siis räägiti sellest, et toiduainete hinnad kasvasid, nafta hinnad kasvasid – nafta läks peaaegu 150 dollari peale. Ja maailma üks suurimaid probleeme, millega keskpangad tegelesid oli inflatsioon. Ning ega täna pole deflatsioon ainult Eesti probleem, vaid ka probleem Euroopas ja Ameerikas," rääkis Neivelt.

"Kui vaadata, et Euroopas ja Ameerikas on raha kõvasti juurde trükitud ning äsja teatas Euroopa Keskpank, et hakkab ostma võlakirju, mis on sisuliselt sama nagu raha juurde trükkimine," märkis Neivelt. "Sealt võib ühel päeval inflatsioon väga kiiresti lahti minna, kiiremini kui me tegelikult ootame ja oskame arvate. Kuid ennustamine on tänases maailmas täiesti tänamatu tegevus," lisas ta.

Neivelti kinnitusel on deflatsioon täna globaalne teema. "Eestis üksinda ei saa midagi teha, tuleb vaadata, kuidas saab eksporti kasvatada," ütles ta. "See on siiski pikk protsess, kui aga globaalselt jälle midagi teistpidi ei keera. Sest raha on niipalju juurde trükitud, et inflatsioon võib jälle väga kiiresti üles minna," lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. May 2009, 11:22
Otsi:

Ava täpsem otsing