E-Luxi juht: käibemaks on ettevõtja ja riigi vaheline asi

26. juuni 2009, 10:58

Ettevõtjatele palju peavalu valmistav
käibemaksu tõus on E-Luxi juhi Rein Türksoni sõnul ettevõtete ja riigi vaheline
vaidlusteema, kus kliendid ei tohi kannatajaks pooleks jääda.

"Oleme sisuliselt valmis 1. juulist rakendama uut käibemaksumäära. Ka oleme firmasiseselt kokku leppinud rutiinid, kuidas käituda keerulisemate tehingute korral," ütles Türkson Äripäevale.

Ta kinnitas, et E-Luxi kliendid ei pea muretsema, kõik hinnatõusu küsimused lahendatakse kliendi kasuks ja juba tehtud tellimuste hinnad ei tõuse. "Firma kompenseerib käibemaksumäärast tingitud hinnavahe eelmiste perioodide kasumi arvelt," selgitas Türkson.

Türksoni sõnul on loogiline, et käibemaksu määra välktõus on ettevõtete ja riigi vaheline vaidlusteema ja kliendid ei tohi siin mingil määral kannatada.

Samas on Türkson veendunud, et riigikogu ja valitsus ei käitunud ettevõtjatega ausalt ja korrektselt. Käibemaksu tõusu kiirendatud korras vastuvõtmine tähendas sisuliselt seda, et riik sirutas käe otse ettevõtete rahakotti. Seega käibemaksu tõusu sildi all määrati jaekaupmeestele sisuliselt “erakorraline tulumaks”, sest ebamõistlikult lühikese etteteatamisajaga vastuvõetud seadust ei ole võimalik sisuliselt ehk seaduse mõtte järgi täita.

Käibemaksu tõus ja hinnatõus poodides ei pruugi Türksoni sõnul aga alati korrelatsioonis olla. "Hinnatõusu paneb paika konkurents turul ehk hinna ja pakkumise suhe. Iga ettevõte otsustab ise, kas saab hindu tõsta või mitte. Tarbimise stabiilsuse huvides kaupmehed lähikuul pigem hindu ei tõsta," oli Türkson kindel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2009, 10:58
Otsi:

Ava täpsem otsing