Miljardite toojad leidsid investori

15. juuli 2009, 06:52

Audrusse seitsme miljardi kroonist
kalafarmi rajav taanlasest ärimees Thorben Nielsen soovis kasutada projekti
finantseerimisel riiklikke laenugarantiisid. Pistiseskandaal seiskas selle
plaani ja nüüd on projekti rahastajaks Taani miljardär Karsten Ree.

Nielsen üritas oma projekti heaks tööle panna riigiametnik Alar Oppari. Nüüd on aga mõlemad mehed pistisekahtluse tõttu kapo uurimise all. Äripäeva käsutuses olevad dokumendid ja mõned Nielseni e-aadressilt Oppari omale liikunud e-kirjad näitavad, et ühiselt arutati kalafarmi rajamist juba 2007. aasta novembris.

Oppar töötas siis Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva põllumajandusministri Helir-Valdor Seederi nõunikuna.

2007. aastal Nielsenilt Opparile saadetud e-kirjade sisuks on projektile riigi toel erinevate rahastamisskeemide leidmine. Nielsen vajas lisaks välisinvestorite rahale riiklikku tuge pangalaenu garanteerimiseks. Esialgu oli juttu 40 miljonist eurost ehk umbes 624 miljonist kroonist nn riigitoetusega laenust.

Mõni nädal hiljem suheldi omavahel aga 10 miljoni euro ehk 156 miljoni krooni ulatuses riiklikust pangagarantiist. Muu hulgas palub Nielsen mõlemas kirjas Opparil talle samal päeval helistada.

Veider on aga lause, kus Nielsen kirjutab Opparile, et "me peame selle raha mingil moel leidma ja ma ei tea, kuidas sul on võimalik nii teha, aga lisaks sellele läheks vaja vähemalt 40 miljonit eurot riigi tagatisega laenu."

Raha üritati hankida ka Taani riiklikust fondist

Nielseni kinnitusel suhtles ta Oppariga Taani riiklikust fondist Eksport Kredit Fonden (EKF) hangitavate garantiide teemal. EKF toetab Taani ettevõtete tegutsemist välisturgudel ja pakub abi välisriikidesse investeerimisel.

Asutuse juht Anette Eberhard kinnitab Taani ärilehele B¸rsen, et EKF on olnud garantii andmise teemal dialoogis Nielseni juhitava FjordFresh Holdingu juhtidega. Samas on praegu Eestis toimuva uurimise tõttu läbirääkimised katkestatud.

Loe lisa tänasest Äripäevast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. July 2009, 07:33
Otsi:

Ava täpsem otsing