Kadrin Karner • 21. september 2010 kell 7:24

ÄP meenutab: mis sai Audru kalafarmi vedanud FjordFresh Holdingust?

Seitsme miljardi kroonist kalafarmi Audrusse planeerinud FjordFresh Holding taotleb täna Pärnu maakohtus algaval istungil oma pankrotti.

Äripäeva ajakirjanik Hannes Sarv kirjutas selle aasta jaanuaris, et riigiprokurör Triin Bergmann saatis detsembri lõpus kohtusse FjordFresh Holding juhtide Thorben Gronkjaer Nielseni ja Alar Oppari pistiseasja.

Kriminaalasja raames süüdistatakse endist põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi nõunikku Opparit pistise võtmises ja mõjuvõimuga kauplemises. Oppar lahkus töölt ministeeriumis 2008. aasta kevadel. Kohe pärast seda asus ta ametisse FjordFresh Holdingusse.

Süüdistuse järgi sai Oppar vara ja muude soodustuste näol Nielsenilt 400 000 krooni ulatuses intressivaba laenu, lisaks ettemaksuna üle poole miljoni krooni, töökoha ja osaluse FjodFreshis. Vastutasuna lubas Oppar kasutada oma mõju põllumajandusministeeriumis, et saavutada Nielsenile ja FjordFreshile soodsaid otsuseid. Süüdi mehed end pistiseasjas ei tunnistanud.

FjordFresh Holdingu teisel juhil värvikas minevik

Eelmise aasta suvel kirjutas Äripäeva ajakirjanik Koit Brinkmann taanlase Nielseni kirjust minevikust. Suuremahulise pettuse eest kandis ta karistust 1990ndate algupoolel Taanis.

Vanad ajaleheartiklid räägivad meile järgmise loo. 1992. aasta oktoobris mõisteti Nielsenile nelja-aastane vanglakaristus rea majanduskuritegude eest kalandusfirmas Paul Agnar Hanstholm A/S, kus Nielsen oli tegevdirektor. Teda süüdistati kokku ligi 30 miljoni Taani krooni suuruses pettuses.

Lisaks omastas Nielsen ettevõtte vara 5,6 miljoni Taani krooni ulatuses.

 1993. aasta juunis põgenes Nielsen vanglast saadud puhkuse ajal. Taani politsei otsis teda seepeale Interpoli abil taga. Pärast ligi aastat jooksus olemist tabati ta 1994. aastal valepassiga Müncheni lennuväljal. Saksamaal oli ta juba selle ajaga uuesti kalandusärisse sukeldunud ja mitmeid firmasid asutanud.

Lisaks varasemale karistusele ähvardas teda lisatrahv selle eest, et ta oli vanglatöötajat noaga ähvardanud. Rahvasuus anti talle ka hüüdnimi Thorben Tusenlapp, Tuhandekroonine Thorben.

"Kõik see ei ole korrektne," märgib Nielsen pärast põgusat süvenemist talle üle laua lükatud artiklite väljatrükkidesse.  

Hetkel kuum