Advokaat: seadusemuudatus ei tohi olla sõnamurdlik

23. juuli 2009, 17:38

Rasked ajad sunnivad riiki langetama ka
ebapopulaarseid otsuseid, kuid need peavad olema kooskõlas
põhiseadusega, ütles vandeadvokaat Helmut Pikmets.

01. jaanuaril 2008 jõustusid tulumaksuseaduse muudatused, millega koalitsioonipartnerid asusid ellu viima koalitsioonilepingus kokkulepitud eesmärki vähendada tulumaksumäär 2011. aastaks 18%-ni.

Pikemetsa sõnul on tulumaksumäära muutmine aga vastuolus õiguspärase ootuse ja õigusselguse põhimõttega ning seega ka põhiseadusega. "Õiguskindluse põhimõtte sisuks on lühidalt see, et isikutel on õigus oma igapäevast elu ja äritegevust mõistlikult ette planeerida, ilma et peaks kartma riigipoolseid äkilisi muudatusi või selgusetust seadustes," rääkis ta. Õiguskindluse põhimõtte alla kuulub õiguspärase ootuse ja õigusselguse põhimõte, lisas Pikmets.

Õiguspärase ootuse põhimõtte kohta on Riigikohus tema sõnul märkinud, et selle järgi on igaühel õigus tegutseda mõistlikus ootuses, et rakendatav seadus jääb kehtima. "Igaüks peab saama kasutada talle seadusega antud õigusi ja vabadusi vähemalt seaduses sätestatud tähtaja jooksul. Seaduses tehtav muudatus ei tohi olla nende suhtes, keda see puudutab, sõnamurdlik," märkis vandeadvokaat.

Tänavu 1. juulil jõustunud uute käibemaksumääradega ei olnud võimalik piisavalt kohaneda ja oma äritegevust mõistlikult ümber korraldada, mistõttu on ka käibemaksuseaduse selline muutmine vastuolus põhiseadusega, lisas ta.

Kui palju võib meie seadusandluses tegelikult olla selliseid auke või lünki, mis pole põhiseadusega kooskõlas? "Kindlasti on selliseid seadusi, kuid vastuoluliste sätete osakaal võrreldes riigikogu poolt vastu võetud normide kogumahuga on siiski väike," ütles advokaadibüroo Paul Varul vandeadvokaat ja partner Helmut Pikmets.

Advokaadibüroo Paul Varul maksuõiguse uudiskirjas kirjutab nõunik Jaak Parre, et 01.01.2008 jõustusid tulumaksuseaduse muudatused, millega koalitsioonipartnerid asusid ellu viima koalitsioonilepingus kokkulepitud eesmärki vähendada tulumaksumäär 2011. aastaks 18%-ni. Parre püüab artiklis jõuda selgusele, kas riigi käitumine, mille puhul murti varem antud lubadusi ning teatati tulumaksumäära tõstmisest ette äärmiselt lühikest aega, on põhiseadusega kooskõlas.

Artikli täisteksti saab lugeda siit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. July 2009, 18:50
Otsi:

Ava täpsem otsing