Euroopas võib puhkeda „subsiidiumide sõda“

18. september 2009, 14:18

Briti majandusminister Peter Mandelson
hüüab Euroopa Liitu appi, et see takistaks riiklike toetuste kasutamist
mõjutushoovana USA autototootja General Motors Euroopa divisjoni müügil.

Ehk siis teisisõnu – britid kahtlustavad, et Saksa valitsuse poolt raskustes Opelile lubatud laenud ja laenugarantiid kokku 4,5 miljardi euro suuruses summas võivad säästa Saksa töölisi plaanitavatest koondamistest. Küll aga riskivad sulgemisele minna Belgia või Briti tehased.

„Riigiabi reeglid on ehk kõige olulisemaks piduriks, mis hoiavad ära subsiidiumide sõja valitsuste vahel, kes majanduslanguses püüavad kõik töökohti päästa,“ ütles Mandelson ajalehele Financial Times antud intervjuus.

Lisaks Suurbritanniale on Belgia ja Hispaania poliitikud väljendanud muret, et Saksamaa valitsuse laenugarantiid, millega toetati Opeli müüki Kanada-Vene konsortsiumile, mõjutavad uue omaniku otsuseid tootmise restruktureerimisel. Saksamaal on tuleva nädala lõpus üldvalimised.

Uuel omanikul – Kanada autoosade tootjal Magna – on kavas Euroopas koondada ligi 10 500 töökohta.

Eile kinnitas ELi konkurentsivolinik Neelie Kroes, et Euroopa Komisjon vaatab tehingu tingimused väga hoolikalt läbi ning et ELi reeglid ei luba töökohti seada abi tingimuseks.

Saksamaa käitumist taunis ka Euroopa ettevõtjate katusorganisatsiooni BusinessEurope sakslasest juht Jürgen Thumann.

„Ma olen totaalselt selle otsuse vastu, mis Saksamaa valitsus on teinud,“ ütles ta intervjuus ajalehele Financial Times. „Saneerimine oleks olnud palju parem lahendus. See oleks Opeli Euroopas tugevamasse positsiooni seadnud,“ ütles ta.

Thumanni sõnul ei lase valitsus turul vabalt toimida olukorras, kus sõiduautode tootmises on 30% ulatuses liigseid võimsusi. Perspektiivis ei tähenda praegune tehing muud, kui et paari aasta pärast küsib uus omanik riigilt jälle toetust juurde.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. September 2009, 14:19
Otsi:

Ava täpsem otsing