Pihl: kodulaenuga hädasolijaid tuleb aidata

10. oktoober 2009, 14:27

Sotsiaaldemokraadid esitavad järgmise
nädala alguses Riigikogu menetlusse seaduseelnõu, mis välistab praeguse
olukorra, kus paljud eluasemelaenu võtnud pered kaotavad oma kodu, kuid jäävad
endiselt pangale võlgu suuri summasid.

Kuna tänaste eluasemelaenuga hädasolijate probleemi põhiseaduses sätestatud õigustatud ootuse põhimõtte kohaselt tagasiulatuvalt lahendada ei saa, teevad sotsiaaldemokraadid ettepaneku muuta pankrotiseadust, et lihtsustada võlgadest vabanemist. Perioodi, mil võlgnik vabaneb oma võlgadest lühendatakse 10 aastalt 1 aastale, samuti suurendatakse seda osa jooksvatest sissetulekutest, mida võlgnik võib jätta 25%-ni, et võimaldada tal kogu senise vara kaotamise järel oma eluga uuesti alustada.

Pankadel on suurem pädevus kinnisvara hindamisel kui üksikisikul ning seetõttu peavad nad erinevalt praegusest jagama klientidega võrdselt riski ja vastutust eluasemelaenude eest, nentis Sotsiaaldemokraatide esimees, endine siseminister Jüri Pihl. „Valitsus oleks pidanud pankade liiga riskantse laenupoliitika pidurdamisele mõtlema juba 2005. aastal, kui kinnisvarabuum hoogu kogus ning riigitüüri juures olid majandusminister Edgar Savisaar ja peaminister Ansip,“ lisas Pihl.

Kodulaenu võtja vastutus peab sotsiaaldemokraatide hinnangul piirduma tagatisvara maksumusega. Kui kinnisvara hind majanduskriisi tingimustes järsult väheneb, siis peab sarnaselt vähenema ka kodulaenu võtja vastustus, leiavad sotsiaaldemokraadid.

Uus kord tekitab olukorra, kus pangad hindavad riskantsete klientide laenuvõimet palju realistlikumalt, kui lõppenud masu ajal eluasemelaenu turuosa eest võideldes.

Vastavasisulise seaduseelnõu esitab Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon järgmise nädala alguses ka riigikogule.

„Laenu võtnud perekond ei pea kartma seda, et maksejõuetuse korral jäävad nad ilma kodust ja laen jääb ikka pikkadeks aastateks nende tasuda,“ ütles Pihl. „Me peame inimesi aitama, riik ei tohi lihtsalt pealt vaadata. Tänane olukord, kus kodu kaotanud inimesed virelevad endise laenu maksete küüsis elu lõpuni, ei ole normaalne. Peame looma tingimused, kus kodu kaotanul on õigus uuele algusele,“ märkis erakonna esimees.

Ideega laenuhädalisi aidata tuli hiljuti välja ka Keskerakond. Keskerakonna fraktsioon algatas asjaõigusseaduse ja võlaõigusseaduse muutmise seaduse eelnõu. Asjaõigusseaduses tahetakse sellist muudatust: „Kui koormatud kinnisasja väärtus on vähenenud kinnisvara turuhindade languse tõttu, ei või hüpoteegipidaja nõuda täiendavat tagatist või võla osalist tasumist.“ ja võlaõigusseaduses: „Kui krediidiandja ütleb hüpoteegiga tagatud lepingu üles, siis pärast hüpoteegiga koormatud kinnisasja üleminekut hüpoteegipidajale on kogu võlg tasutud.“

Eesti Panga andmetel on Eestis eluasemelaene umbes 20%- l leibkondadest ja nendest 4,2 % on probleemsed (mis tähendab, et maksetähtaeg on ületanud 60 päeva).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. October 2009, 14:41
Otsi:

Ava täpsem otsing