Katre Pilvinski • 10. juuli 2010 kell 7:45

Ansip: valitsus ei saa Bombardieri ja Estonian Airi tehingutesse sekkuda

Peaminister Andrus Ansip kohtus eile Eestis viibiva Kanada väliskaubanduse ministri Peter van Loaniga ning kohtumisel tõdeti, et riikide valitsused ei saa sekkuda kahe äriühingu vahelisse tehingutesse.

Rääkides probleemidest seoses Estonian Airi kavatsusega soetada Bombardierilt kolm uut lennukit, möönsid nii peaminister Ansip kui minister van Loan, et tegemist on kahe äriühingu vahelise tehinguga, kus riikide valitsused ei saa sekkuda ning avaldasid lootust, et küsimusele leitakse siiski mõlemaid pooli rahuldav õiglane lahendus.

Muude teemadena arutati Kanada ja Euroopa Liidu vahelise vabakaubanduslepingu läbirääkimiste hetkeseisu, julgeoleku- ja energeetikaküsimusi ning kahepoolseid majandussuhteid. Peaminister Ansip tutvustas Peter van Loanile Eesti plaani liituda ühisraha euroga alates järgmise aasta algusest ning kinnitas valitsuse pühendumist jätkata liberaalset majandus- ja konservatiivset eelarvepoliitikat.

Ministrid tõdesid, et kahe riigi vahelised kaubandusmahud on suhteliselt tagasihoidlikud, ning avaldasid lootust, et täna veel läbirääkimiste järgus olev Euroopa Liidu ja Kanada vaheline vabakaubandusleping annab edaspidi sellele hoogu juurde. Van Loan avaldas peaministrile tänu Eesti toetuse eest Kanada kandidatuuridele ÜRO-s.

2009. aastal oli Kanada kogukäibe poolest Eesti kaubavahetuspartnerite hulgas 19. kohal. Mullu importis Eesti Kanadast kaupu 166 miljoni krooni eest, eksport Kanadasse ulatus 2006 miljoni kroonini. Kaubavahetuse suur ülejääk tuleneb Euroopa Liidu standarditele mittevastavate mineraalsete kütuste ekspordist. Lisaks energiakandjatele müüb Eesti Kanadale masinaid ja seadmeid, loomseid tooteid ning valmistoidukaupasid ja jooke.

Eesti juurtega Peter van Loan viibib Eestis eravisiidil.

 

Hetkel kuum