Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  ÄP meenutab: BIGi omanikud alustasid 18 aastat tagasi

  Tartu ülikooli majandusteaduskonna üliõpilaste Parvel Pruunsilla, Vahur Volli ja Marek Kerna eraaktsiaselts Mull tõi Venemaalt kütusehädas Tartusse esimese laadungi ehk 8630 tonni masuuti 2.oktoobril 1992.

  Täna on omavad kahepeale Bigbanki, millel õnnestus 2010. aasta esimeses kvartalis tänu sakslaste rahale hoiuste mahtu ligi poole võtta kasvatada.
  Äripäev kirjutas hiljuti, et kui eelmise aasta lõpus hoiti Eesti väikepangas raha 1,17 miljardi krooni eest, siis kolm kuud hiljem juba 1,72 miljardi eest, kasv 47 protsenti. Hoiuste hüppelise suurenemise taga on panga kiire laienemine Saksamaal.
  Mullu teenis pank Eestis tegutsevatest pankadest konkurentsitult suurima kasumi. Voll ja Pruunsild on viimase kolme aastaga kumbki pangast üle 30 miljoni krooni dividende võtnud.
  Vastandlikud äripartnerid
  Äripäev kirjutas märtsis, et mehed meenutavad vägisi Sportlandi omanikke Are Altrajat ja Anti Kallet, kuna on viimastel aastatel avalikkuse eest pigem varju hoidnud. "Me oleme võtnud sellise seisukoha, et me ei positsioneeri end avaliku elu tegelasena ja seepärast me endast ei räägi," teatas Pruunsild 2008. aasta oktoobris, kui Äripäevas tandemist persoonilugu ilmus. Pruunsild ütles siis ajakirjanikule, et endast mitte rääkimist tasub võtta kui üht inimõigust.
  2008. aastal kirjutas Äripäev, et meeste kunagise, suurt kuulsust kogunud Mulli-aegse äripartneri, OÜ Grand Kinnisvara juhataja Marek Kerna sõnul on mehed vastandlikud. "Nad on maailmavaatelt, olekult, arusaamistelt ja huvide poolest absoluutselt erinevad inimesed," rääkis Kerna. "Vahur on kergelt boheemlane, ta on selline klassikaline karvane, aga ülikonnas. Parvel seevastu on kaalutlev ja kaine mõtlemisega. Erakordselt kiire taibuga on nad aga mõlemad ja tööd rügavad meeletult."
  Üliõpilased Kerna, Pruunsild ja Voll asutasid ASi Mull, mis tegeles klassikalise kaubavahetusega. "Me osalesime tollasel Eesti Börsi oksjonil ning ostsime vabanenud börsikoha 700 000 rubla eest," meenutab Marek Kerna ja lisas uhkusega, et selle raha teenisid nad juba esimese tehinguga tagasi.
  Märkimisväärne tehing
  1992. aastal tegi Mull oma kuulsaima tehingu ehk vahendas kütusekriisis vaevlevale Eesti Kütusele 10 000 tonni masuuti. Kütuse hankis Kerna oma suhete kaudu Leedust. Leedu partnerid usaldasid Mulli ja saatsid Eesti suunas teele tublisti üle saja vagunitsisterni.
  Kui masuut jõudis kohale, ütles Eesti Kütus, et nad maksavad kauba eest alles poole aasta pärast. Selline viivitus oleks Mullile tähendanud katastroofi. Täbarast olukorrast tuldi välja tänu sellele, et Tartu linnavalitsus ostis masuudi sisuliselt omahinnaga ära. "Selle tehinguga maksime kooliraha ja pärast seda tehingut läks Mull vaikselt tühjaks," tõdeb Kerna nüüd.
  Pärast Mulli hääbumist panid Pruunsild, Voll ja Kerna igaüks välja 10 000 krooni ning asutasid laenukontori ASi Liivimaa Lombard.
  Mõnda aega hiljem lõi Kerna kompanjonidest lahku, sest tahtis pühenduda kinnisvarasfäärile. "Pealegi tegelesin ma tookord väga tundeliste teemadega nagu näiteks kaitseministeeriumi ja Vene sõjaväe kinnistud ning vara," täpsustab Kerna. "Kui oleks teadnud, et BIGil tulevikus nii hästi läheb, oleks ehk pidanud oma osaluse eest rohkem küsima," muigab Kerna nüüd ja lisab, et samas ei tunne ta oma endiste kompanjonide vastu mingit kadedust. Kerna müüs oma osaluse 1994. aastal ning sellest saati valitsevad Pruunsild ja Voll oma äriimpeeriumi võrdsete osanikena.
  Enne laenutegevusele keskendumist proovis tandem Pruunsild-Voll aasta kätt kirjastamisega. Nimelt omasid nad kahte kolmandikku ASis Zett, mis andis välja nädalalehte Liivimaa Kuller ja ajakirja Favoriit. 1995 müüsid oma osaluse kasuga Postimehele.
  Bigbanki ajalugu
  Pandimajast laia haardega pangaks
  1992
  • Pandimaja ASi Liivimaa Lombard avab esimese esinduse Tartus1993-1994• Avab esimese kontori Tallinnas ja Pärnus1996• Asutab tütarfirma Lätis1997• Võtab kasutusele kaubamärgi BIG (lühend ärinimest AS Balti Investeeringute Grupp)2004• Esitab taotluse krediidiasutuse tegevusloa saamiseks• Noteerib esimest korda oma võlakirjad Tallinna börsil2005• Saab krediidiasutuse tegevusloa ja tegutseb alates 28. septembrist Eestis pangana• Võtab uueks ärinimeks Balti Investeeringute Grupi Pank AS2006• Hakkab esmakordselt Eesti turul pakkuma tähtajalisi hoiuseid2007• Avab Leedus filiaali• Saab reitinguagentuurilt Moody's Investor Service esmakordselt krediidireitingu• Noteerib võlakirjad Stockholmi börsil2008• Võtab kasutusele ühtse rahvusvahelise kaubamärgi Bigbank• Avab Lätis tütarettevõtte kõrvale ka panga filiaali• Alustab hoiuste pakkumist Soomes2009• Alustab hoiuste pakkumist Saksamaal• Avab Soomes filiaali2010• Alustab hoiuste pakkumist Austrias• Hakkab Soomes laene väljastama
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Pangaaktsiad tirisid Balti börsiindeksi miinusesse
Täna enimkaubeldud aktsiate LHV ja Šiauliu Bankase taandumine viis 1,23 protsendiga miinusesse ka Balti koondindeksi Balti Benchmark.
Täna enimkaubeldud aktsiate LHV ja Šiauliu Bankase taandumine viis 1,23 protsendiga miinusesse ka Balti koondindeksi Balti Benchmark.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Järjekordne krüptofirma seisatas raha väljamaksed
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.