Anu Jõgi • 11. oktoober 2010 kell 7:56

Nobeli majanduspreemia võitjat raske arvata

Täna pärastlõunal selgub Nobeli majanduspreemia saaja. Kes selle autasu võidab, on raske ennustada, kirjutab Kauppalehti.

Aalto ülikooli majandusteaduste professor Matti Pohjola ütles, et nad on õpilastega igal aastal püüdnud võitjat ennustada, aga pole kunagi ära arvanud. "Mõnel aastal oleme pakkunud inimest, kes on preemia hiljem saanud," lisas ta.

Reutersi uudisteagentuur on pakkunud neli nime, kellest tugevaimaks peab Kevin M. Murphyt Chicago ülikoolist. Ta on võitnud juba Nobeli preemia järel tähtsuselt teise majanduspreemia John Bates Clark Medali oma uurimuse eest, mis käsitles nn valgekraede ja sinikraede kasvavat ebavõrdsust.

Teiste nimedena pakub Reuters Harvardi ülikooli majanduspoliitika professorit Alberto Alesinat, Princetoni ülikooli majandusteaduste professorit Noburo Kiyotakit ja Edinburghi ülikooli majandusprofessorit John H. Moore’i.

Eelmisel aastal läks preemia jagamisele Elinor Ostromi ja Oliver E. Williamsoni vahel nende tööde eest majanduse juhtimise valdkonnas.

Hetkel kuum