• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kotka: edukamatel esimesed õppetunnid juba käes

  Eestlased ei ole jõudnud oma lühikese taasiseseisva majandusajaloo jooksul ekspordi peale mõelda, veel vähem tegutseda, kuid edukamatel on siiski esimesed õppetunnid käes, arvas Webmedia juhatuse esimees Taavi Kotka.

  Äripäevale antud intervjuus rääkis Joakim Helenius, et siinsed ettevõtjad ei julge ennast Skandinaavia turgudele müüa, kuna nad kahtlevad oma toodete ja teenuste headuses.
  „Olen Heleniusega nõus, et eestlased ei tohiks olla kahtlevad oma toodete ja teenuste kvaliteedis, vaid pigem peaksid olema uudishimulikud, õppivad ning igal juhul üritama uuesti,“ kommenteeris Kotka.
   Tema sõnul on olnud väga edukaid näiteid Skandinaaviasse eksportimisel viimase kümne aasta jooksul. „Samas aga enamus, kes iseseisvalt üritasid, said kohe vastu näppe või said matsu koos masuga, sest meil ei ole rahvusvahelise müügi kogemust ja lähiturgudel esimeste õppetundide saamine oli loomulik,“ ütles Kotka. „Meie tööjõukulud on siiski märgatavalt väiksemad Skandinaavia omadest, mistõttu meil on tugev alus konkureerimiseks.“
  Küsimusele, kuidas eestlaste hoiakut muuta, vastas Kotka, et eelkõige oleks tarvis meedias kajastada rohkem näiteid ja positiivseid edulugusid.
  Kotka kinnitusel toimus info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) sektoris väga aktiivne müük Skandinaaviasse 2008. aasta lõpuni, seejärel hakkas masu naaberriikide IKT sektoris suuremaid korrektiive tegema ning tarkade turgudena panid nad odavamale Eesti allhankele siseturgu kaitstes kahe nädalase etteteatamisega käe ette. „Täna on need turud taas avanema hakanud ning juba väga mitmed Eesti IKT ettevõtted on taastamas oma masueelseid ekspordikäibeid Skandinaavia suunal,“ lisas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.