Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  On Saab Spykerile liiga suur suutäis?

  Mis saab väikesest Hollandi sportautode tootjast, kes omandas endast mitu korda suurema Rootsi autotootja Saabi?

  Reedel avalikustas maailmale enda kolmanda kvartali majandustulemused Hollandi sportautode tootja Spyker Cars, milles kajastuvad ka veebruaris General Motorsi vasara alt päästetud Saabi numbrid.
  Kui neid tulemusi vaadata, siis paratamatult tekib kohe mõte, kas sääsk on alla neelanud elevandi ja kas see saab olla jätkusuutlik kooslus.
  Esmalt kasvas aastases võrdluses Spykeri käive veidi üle 250 korra, 1,1 miljonilt eurolt 275,4 miljonile eurole. Käibe tõusuga käsikäes suurenes ka kahjum.
  Kui läinud aastal teeniti kolmandas kvartalis 4,06 miljonit eurot kahjumit, siis sel aastal koos Saabiga juba 39,9 miljonit.
  Mõneti on need numbrit ehmatavalt halvad, sest suurem osa autotootjatest on see kvartal teatanud isegi rekordilistest kasumitest.
  Firma aktsia sai Amsterdami börsil kõva hoobi osaliseks, sest Saab alandas 2010. aasta müügiprognoosi 45 000 autolt 30 000 autoni, kuid peaeesmärk – toota 2012. aastal 120 000 autot ning jõuda sellega kasumisse – püsib endiselt.
  “Saabi tulevik saab olema raske,” ütles Effectenkantoori analüütik Martin Crum Bloombergile. “Saabi üle võttes olid tehased täiesti kinni ning asjade käima saamine nõudis suurt pingutust. Positiivne on see, et säilitati tulevate aastate prognoos.”
  Aga mida siis arvata Spykeri tegemistest? Esialgu baseerub kõik veel lootusel, et Spyker suudab Saabi majandada paremini kui GM ja nõudlus Rootsi autode järele taastub. Murettekitav on ka fakt, et Spyker on üksi suutnud viimase 10 aasta jooksul napilt kasumisse jõuda vaid 2006. aastal.
  Spykeri aktsia Amsterdamis pole ka midagi ihaldusväärset. Madal likviidsus ja nadi hind on sundinud firma tegevjuhti taas kord kinnitama plaani tulla 2011. aasta aprillis Stockholmi börsile. Kui lüüa kõik näitajad kokku, siis mina soovitaksin Spykeri aktsiast hoiduda. Kui aga firma suudab Saabi taas kasumlikuks muuta, siis Spykeri aktsia Rootsi börsil oleks juba ostmist väärt.
  Autor: Fredy-Edwin Esse, California, Indrek Kald
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tiia Vissak: vabaneme Eesti (majandus)edule ohtlikust keskpärasuse lõksust
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Föderaalreservi otsus kukutas USA aktsiaturgu
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
Föderaalreservi otsus kukutas USA aktsiaturgu
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
Reaalajas börsiinfo
Jaapani turgu vallutav Võrumaa šokolaaditootja: väikeettevõtjad vajavad toetusi
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Tiia Vissak: vabaneme Eesti (majandus)edule ohtlikust keskpärasuse lõksust
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Homme nägin ma Ukrainat!
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meedialiit kaitses europarlamendis Eesti väljaandjaid Google’i ja Facebooki vastu
Eesti Meediaettevõtete Liidu esindajad esinesid täna Brüsselis Euroopa Parlamendi Renew Europe grupi kuulamisel ettekandega, milles kaitsesid Eesti ajakirjandusväljaandjate huve suurte vahendusplatvormide omavoli vastu.
Eesti Meediaettevõtete Liidu esindajad esinesid täna Brüsselis Euroopa Parlamendi Renew Europe grupi kuulamisel ettekandega, milles kaitsesid Eesti ajakirjandusväljaandjate huve suurte vahendusplatvormide omavoli vastu.
Varsti avatav Baltimaade suurim spordipood hakkab töötajaid otsima Vaata, palju uues poes müüjatele palka pakutakse
Augustis avab spordikaupade jaekett Decathlon Harjumaal Kurnas IKEA kaupluse kõrval Balti suurima spordipoe.
Augustis avab spordikaupade jaekett Decathlon Harjumaal Kurnas IKEA kaupluse kõrval Balti suurima spordipoe.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.