1. november 2010 kell 4:27

On Saab Spykerile liiga suur suutäis?

Mis saab väikesest Hollandi sportautode tootjast, kes omandas endast mitu korda suurema Rootsi autotootja Saabi?

Reedel avalikustas maailmale enda kolmanda kvartali majandustulemused Hollandi sportautode tootja Spyker Cars, milles kajastuvad ka veebruaris General Motorsi vasara alt päästetud Saabi numbrid.

Kui neid tulemusi vaadata, siis paratamatult tekib kohe mõte, kas sääsk on alla neelanud elevandi ja kas see saab olla jätkusuutlik kooslus.

Esmalt kasvas aastases võrdluses Spykeri käive veidi üle 250 korra, 1,1 miljonilt eurolt 275,4 miljonile eurole. Käibe tõusuga käsikäes suurenes ka kahjum.

Kui läinud aastal teeniti kolmandas kvartalis 4,06 miljonit eurot kahjumit, siis sel aastal koos Saabiga juba 39,9 miljonit.

Mõneti on need numbrit ehmatavalt halvad, sest suurem osa autotootjatest on see kvartal teatanud isegi rekordilistest kasumitest.

Firma aktsia sai Amsterdami börsil kõva hoobi osaliseks, sest Saab alandas 2010. aasta müügiprognoosi 45 000 autolt 30 000 autoni, kuid peaeesmärk – toota 2012. aastal 120 000 autot ning jõuda sellega kasumisse – püsib endiselt.

“Saabi tulevik saab olema raske,” ütles Effectenkantoori analüütik Martin Crum Bloombergile. “Saabi üle võttes olid tehased täiesti kinni ning asjade käima saamine nõudis suurt pingutust. Positiivne on see, et säilitati tulevate aastate prognoos.”

Aga mida siis arvata Spykeri tegemistest? Esialgu baseerub kõik veel lootusel, et Spyker suudab Saabi majandada paremini kui GM ja nõudlus Rootsi autode järele taastub. Murettekitav on ka fakt, et Spyker on üksi suutnud viimase 10 aasta jooksul napilt kasumisse jõuda vaid 2006. aastal.

Spykeri aktsia Amsterdamis pole ka midagi ihaldusväärset. Madal likviidsus ja nadi hind on sundinud firma tegevjuhti taas kord kinnitama plaani tulla 2011. aasta aprillis Stockholmi börsile. Kui lüüa kõik näitajad kokku, siis mina soovitaksin Spykeri aktsiast hoiduda. Kui aga firma suudab Saabi taas kasumlikuks muuta, siis Spykeri aktsia Rootsi börsil oleks juba ostmist väärt.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California, Indrek Kald

Hetkel kuum