Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Õige hüdroõli aitab vähendada energia- ja küttekulu

  Mis tahes hüdrosüsteemi tööpõhimõte on väga lihtne - vedeliku abil liigutada, juhtida või käivitada masinate ja agregaatide tööseadiseid. Peaaegu alati kasutatakse töövedelikuna hüdroõlisid, mida nagu ka teisi määrdeaineid saab liigitada mitmel viisil - koostise ja otstarbe alusel.
  Ideaalis ei tohiks hüdroõli kokku tõmbuda, et edukalt jõudusid edasi kanda, ja tema viskoossus peab olema minimaalne, kuna madal viskoossus tagab hüdrosüsteemi kiire reageeringu. Praktika näitab aga midagi muud. Teatud kokkusurutavuse tase võib tehnikas kasulik olla - jääb ära rõhu järsk tõus, tagatakse süsteemi sujuv töö. Viskoossus aga ei tohi olla alla teatavat taset - just nii viiakse miinimumini lekkekaod ja tagatakse hüdrosüsteemi pumba ning hõõrduvate detailide usaldusväärne määrimine.
  Mida paksem on õli, seda paremini ta kõrgetel töötemperatuuridel määrib, ning mida madalam on viskoossus, seda paremad on tema omadused madalate temperatuuride juures.
  Minu arvates hoopis olulisemaks ja huvitavamaks parameetriks on viskoossusindeks. See näitab, kuivõrd palju muutub hüdroõli viskoossus sõltuvalt temperatuurist.
  Õlid viskoossusindeksiga üle 140 kuuluvad DIN 51524 alusel HVLP klassi multiviskoossete hüdroõlide alla. Mida see praktikas tähendab? Madalatel temperatuuridel on nende viskoossus madalam, kui ISO VG alusel samasse klassi liigitatud monoviskoossetel õlidel.
  See tagab seadmete kerge käivituse madalamatel temperatuuridel, mis võimaldab vähendada energia- ja küttekulu.
  Kõrgetel temperatuuridel on multiviskoossete õlide viskoossus kõrgem, kui sama klassi monoviskoossetel õlidel, st tööpindadele moodustub palju paksem õlikile, mis tagab hüdrosüsteemi kõikide detailide usaldusväärse määrimise.
  Kokkuvõttes ilmneb, et HVLP klassi õlide kasutamine välishüdraulikas, mis töötavad tingimustes, kus on suured temperatuurikõikumised, on eluliselt tähtis. Need õlid tagavad optimaalsed töötingimused, tänu millele väheneb kulumine ning kütuse- ja energiakulu. Lisaks tasub mainida, et aastaringne multiviskoossete õlide kasutamine võimaldab vähendada ostetavate määrdeainete sortimenti ja mahtu, kuna kaob ära vajadus konkreetselt suvise ja talvise õli järele. Tänu sellele ei kogune lattu erinevate õlisortide pooltühje vaate, hüdrosüsteemide hooldusskeem muutub lihtsamaks ning väheneb õlivahetusega kaasnev tööjõukulu.
  Kuivõrd tähtis on see ruumides töötavate statsionaarsete süsteemide jaoks? Tänu kütte- ja kliimaseadmetele on tsehhis kindel õhutemperatuur, olenemata aastaajast püsib see +20 kuni +30°C juures, mis teeb kallivõitu multiviskoossete õlide kasutamise majanduslikult ebaotstarbekaks.
  Sellistes tingimustes tulevad tihtipeale esile hoopis teised hüdroõlide omadused, näiteks tsinki sisaldavate lisandite puudumine õli koostises.
  Hüdrosüsteemide töövedeliku valikul ei tohi lähtuda ainult viskoossusest ja viskoossus-temperatuurilistest omadustest, vaid on vajalik kompleksne lähenemine.
  Autor: Anna Murashina
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Infoturbe ekspert: identiteedivargusi on rohkem kui maailmas inimesi, teadlikkus peab tõusma
Tänavust infoturbeaastat iseloomustavad uued ründeviisid, kasvav identiteedivarguste arv, keerukamaks muutunud ründed ning digitaalse tarneahela riskid, kirjutab IT-ettevõtte Datafox infotrube juht Janar Randväli.
Tänavust infoturbeaastat iseloomustavad uued ründeviisid, kasvav identiteedivarguste arv, keerukamaks muutunud ründed ning digitaalse tarneahela riskid, kirjutab IT-ettevõtte Datafox infotrube juht Janar Randväli.
USA aktsiaturud alustasid juulit tõusuga
USA peamised aktsiaindeksid alustasid uut kuud positiivses meeleolus, tõustes üle protsendi eilsest sulgumistasemest kõrgemale.
USA peamised aktsiaindeksid alustasid uut kuud positiivses meeleolus, tõustes üle protsendi eilsest sulgumistasemest kõrgemale.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Liina Kersna jääb ametisse Valitsuses ei tohi alla 7 liikme
Peaminister Kaja Kallas otsustas haridusministri Liina Kersna tagasiastumispalvega oodata uue valitsuseni.
Peaminister Kaja Kallas otsustas haridusministri Liina Kersna tagasiastumispalvega oodata uue valitsuseni.
Haapsalu raudtee pikendamine liigub teadmata tulevikku
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.