Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Õige hüdroõli aitab vähendada energia- ja küttekulu

  Mis tahes hüdrosüsteemi tööpõhimõte on väga lihtne - vedeliku abil liigutada, juhtida või käivitada masinate ja agregaatide tööseadiseid. Peaaegu alati kasutatakse töövedelikuna hüdroõlisid, mida nagu ka teisi määrdeaineid saab liigitada mitmel viisil - koostise ja otstarbe alusel.
  Ideaalis ei tohiks hüdroõli kokku tõmbuda, et edukalt jõudusid edasi kanda, ja tema viskoossus peab olema minimaalne, kuna madal viskoossus tagab hüdrosüsteemi kiire reageeringu. Praktika näitab aga midagi muud. Teatud kokkusurutavuse tase võib tehnikas kasulik olla - jääb ära rõhu järsk tõus, tagatakse süsteemi sujuv töö. Viskoossus aga ei tohi olla alla teatavat taset - just nii viiakse miinimumini lekkekaod ja tagatakse hüdrosüsteemi pumba ning hõõrduvate detailide usaldusväärne määrimine.
  Mida paksem on õli, seda paremini ta kõrgetel töötemperatuuridel määrib, ning mida madalam on viskoossus, seda paremad on tema omadused madalate temperatuuride juures.
  Minu arvates hoopis olulisemaks ja huvitavamaks parameetriks on viskoossusindeks. See näitab, kuivõrd palju muutub hüdroõli viskoossus sõltuvalt temperatuurist.
  Õlid viskoossusindeksiga üle 140 kuuluvad DIN 51524 alusel HVLP klassi multiviskoossete hüdroõlide alla. Mida see praktikas tähendab? Madalatel temperatuuridel on nende viskoossus madalam, kui ISO VG alusel samasse klassi liigitatud monoviskoossetel õlidel.
  See tagab seadmete kerge käivituse madalamatel temperatuuridel, mis võimaldab vähendada energia- ja küttekulu.
  Kõrgetel temperatuuridel on multiviskoossete õlide viskoossus kõrgem, kui sama klassi monoviskoossetel õlidel, st tööpindadele moodustub palju paksem õlikile, mis tagab hüdrosüsteemi kõikide detailide usaldusväärse määrimise.
  Kokkuvõttes ilmneb, et HVLP klassi õlide kasutamine välishüdraulikas, mis töötavad tingimustes, kus on suured temperatuurikõikumised, on eluliselt tähtis. Need õlid tagavad optimaalsed töötingimused, tänu millele väheneb kulumine ning kütuse- ja energiakulu. Lisaks tasub mainida, et aastaringne multiviskoossete õlide kasutamine võimaldab vähendada ostetavate määrdeainete sortimenti ja mahtu, kuna kaob ära vajadus konkreetselt suvise ja talvise õli järele. Tänu sellele ei kogune lattu erinevate õlisortide pooltühje vaate, hüdrosüsteemide hooldusskeem muutub lihtsamaks ning väheneb õlivahetusega kaasnev tööjõukulu.
  Kuivõrd tähtis on see ruumides töötavate statsionaarsete süsteemide jaoks? Tänu kütte- ja kliimaseadmetele on tsehhis kindel õhutemperatuur, olenemata aastaajast püsib see +20 kuni +30°C juures, mis teeb kallivõitu multiviskoossete õlide kasutamise majanduslikult ebaotstarbekaks.
  Sellistes tingimustes tulevad tihtipeale esile hoopis teised hüdroõlide omadused, näiteks tsinki sisaldavate lisandite puudumine õli koostises.
  Hüdrosüsteemide töövedeliku valikul ei tohi lähtuda ainult viskoossusest ja viskoossus-temperatuurilistest omadustest, vaid on vajalik kompleksne lähenemine.
  Autor: Anna Murashina
 • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Google koondab teadmata osa töötajatest Protest Iisraeli vastu maksab töö veel kümnetele ettevõtte töötajatele
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.