Hannes Sarv • 25. november 2010 kell 13:39

Andrus Saar: hämamine mõjub Rahumägile negatiivselt

Sotsioloogi ja uuringufirma Saar Poll omaniku Andrus Saare hinnangul peaks riigikogu liikmed oma elustiili ja rahaasju puudutavatele küsimustele läbipaistvuse huvides kindlasti vastama.

„Kui inimene on valitud riigikogu liikmeks, siis olen ma ikkagi päris seda meelt, et rahaasjad, elustiil ja asjad, mis ei puuduta perekondlikke suhteid – niisugustele küsimustele peaks riigikogu liige läbipaistvuse huvides ilmtingimata vastama,“ sõnas Saar kommenteerides riigikogu liikme Jaanus Rahumägi otsust mitte selgitada, kellele kuuluvat villat Kreetal ta puhkuste ajal kasutab.

Saar lisas, et antud küsimus on samas keerukas, kuna puutub ka isiku privaatsust. Kuid arvestada tuleb poliitiku seisust. „Ma võin ka minna kellegi suvilasse näiteks nädalaks ajaks puhkama – milles küsimus? Probleem on selles, kas see on pidev ja kas poliitiku puhul ei tähenda see just nimelt võimalikku survestamist teatud otsuste tegemisel? Selles mõttes peab poliitik olema küll märksa avatum,“ lisas ta.

Saare sõnul pööratakse Lääneriikides enam tähelepanu ka poliitilistele survegruppidele. „Ma arvan, et ka Eestis võiks see sinnapoole muutuda. Paljud ärimehed, paljud kes on jõukaks saanud 90ndate aastate algul – nad arvavad, et aastal 2010 kehtivad samasugused reeglid,“ ütles Saar.

Saar tunnistas, et ajakirjandusega suhtlemine on keerukas ja selles mõttes ei saa Rahumägi poolt vastu võetud otsust ajakirjaniku küsimustele advokaadi vahendusel vastata ka päris hukka mõista. „Aga päevselge on see, et avalikkusele ei jäta see eriti head muljet. Lühidalt võiks ikka vastata ise,“ lisas ta.

Hetkel kuum