Maarahvas saab tuuleraha

Tõnu Talvar 27. jaanuar 2011, 00:00

Lääne-Virumaa Viru-Nigula ja Läänemaa Hanila valda tiksub OÜ-lt Nelja Energia osa seal tuulest toodetud elektri eest laekunud rahast. Nelja Energia on suurim tuuleenergiafirma, mille tuuleparkides töötab 39 jõujaama koguvõimsusega 90,4 megavatti.

Mõlemas vallas moodustati mittetulundusühing, kuhu kuuluvad tootjate ja kohaliku võimu esindajad. MTÜ eesmärk on poolte koostöö valla probleemide lahendamisel ja tuulejaamade tööga kaasnevate ebamugavuste leevendamine.

Esmapilgul võib eraldiste määr - 5 krooni (0,32 eurot) iga toodetud megavatt-tunni kohta tunduda kaduvväikesena. Kui aga silmas pidada, et Hanila vallale toob toetus aastas sisse arvestuslikult 38 350 eurot, Viru-Nigula vallale umbes 19 175 eurot, siis alatises rahahädas kohalikele omavalitsustele on see suur asi. Olgu öeldud, et näiteks Hanila valla aastaeelarve tulud ulatuvad 1,3 miljoni euroni.

Nelja Energia toetus onaga vaid ühe ettevõtte panus. Näiteks Hanila vallas toodavad tuulest elektrit veel kaks firmat - AS Skinest Energia ja AS Eesti Energia. Esimesega on analoogne koostöö algamas, riigiettevõte esialgu veel mõtleb. Eesti Energia toetus kuluks ära ka Läänemaa Noarootsi vallale, mille maadel seisab Aulepa tuulepark.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing