Alyona Stadnik • 10. märts 2011 kell 14:28

Relander: Past-Kolk tahavad osalust Ilmarises müüa

Ilmarise osaniku Rolf Relanderi sõnul on Urmas Pastil ja Juhan Kolgil olnud kogu aeg eesärk oma osalus Ilmarises müüa.

„Majanduslangus on olnud raske Ilmarise jaoks. Ettevõttel oli vaja raha selleks, et täita omakapitali tingimusi. Ilmarine otsis väljastpoolt investoreid ning seetõttu sai Bellus investoriks eelmisel aastal novembris,“ rääkis Belluse kaudu Ilmarises 80% osalust omav Rolf Relander, kuidas ta ettevõtte omanikeringi jõudis.

Relanderi sõnul ei tahtnud aga ettevõttes  20% osalusega Aminor Invest OÜ investeerida Ilmarinesse. „Aminor  Invest OÜ-l on kogu aeg olnud eesmärk müüa oma osalust teistele aktsionäridele,“ kommenteeris Relander. Tema sõnul ei ole nad nõus Aminori osa välja ostma, sest on ettevõttesse investeerinud juba aktsiakapitali ja omanikulaenudena ligi 2 miljonit eurot eelmise aasta novembris.

Relander usub vaatamata Aminori esindaja poolt toodud kahtlustele, et ettevõtte on jätkusuutlik, sest aasta alguses on olnud väga suur tõus. „Prognoosin, et sel aastal Ilmarine kahekordistab oma käivet,“ tõdes Relander.

Ilmarine AS tellis endale suure seadme, mille väärtus on 20 mln krooni, mis viib ettevõtte teisele tehnoloogiatasemele, lisas ta.

Relander täpsustas, et kui tema ettevõte Bellus investeeris Ilmarisesse raha, siis paluti seda teha ka Juhan Kolk'ilt. „Ta mõtles selle üle pikka aega ja otsustas siis, et tahavad lihtsalt seda osalust meile maha müüa,“ lausus Relander.

Relanderi sõnul on Aminor Invest teadlik, et ettevõttesse on raha juurde investeeritud. Relanderi sõnul oli Kolk talle ka eile helistanud ja arutanud, et kuna Relander on sinna palju investeerinud, kas ei oleks parem ära osta ka nende osalus.

Ilmarine AS omanikeks on 20% Aminor Invest OÜ (läbi haldusfirma osanikud Urmas Past ja Juhan Kolk) ning 80% Ilmarine Engineering OÜ (osanikud 49% Bellus Furnitur kaudu Rolf Relander ja Rikard Relander, 26% Karel Saar, 12,5% Sibo Invest ning 12,5% Arengufond).

Hetkel kuum