Silvia Kruusmaa • 29. aprill 2011 kell 8:38

Ligi jagas Slovakkias Eesti kriisikogemust

Raskete aegadega toimetuleku peamine võti on sisemise kohanemise võime, seda nii tööturu, tootlikkuse kui ka eelarvekulude osas, rääkis rahandusminister Jürgen Ligi eile Slovakkias toimunud kõrgetasemelisel fiskaalpoliitika konverentsil.

Sama kehtib ka praegu eurotsoonis toimuva suhtes, lisas minister.

Ligi märkis Bratislavas, et Eesti pikaajaline eelarvepoliitiline tasakaalukus kergendab vajadusel erakordsete fiskaalsete pingutuste tegemist. „Ülejääki taotlev eelarvepoliitika on vajalik, et rasketeks aegadeks puhvrit varuda,“ ütles Ligi. „Stabiilsus on väikese ja väga sõltuva majanduse puhul parem edu ja usalduse pant kui suured eelarve muudatused.“

Ministri sõnul on Eestis kavas rakendada Euroopa Liidu eelarveraamistiku põhimõtteid valitsussektori kulude tõusu piiramisel ja eelarve tasakaalu hoidmisel.

„Plaanime lisada riigieelarve seadusesse tasakaalu nõude, ajutisse puudujääki langemine on võimalik ainult erakordsetel juhtudel ning kindlatel tingimustel,“ sõnas Ligi.

Ligi märkis, et tänu pikaajalisele tasakaalukale poliitikale on Eestis hea stardipositsioon konkurentsivõimet parandavate struktuursete reformide tegemiseks. Eesti erinevalt paljudest teistest Euroopa Liidu riikidest ei pea enam tegelema ulatusliku konsolideerimise ja laenukoorma vähendamisega.

Bratislavas viibides kohtus Jürgen Ligi ka Slovakkia rahandusministri Ivan Miklošiga.

Hetkel kuum