Harry Tuul • 11. juuni 2011 kell 7:02

"Eestlased on väga ärimeelsed"

Citadele panga juhi Juris Jakobsonsi sõnul on eestlased lätlastest ja leedukatest ratsionaalsemad ja ärimeelsemad.

„Minu kogemus näitab, et panga juhtimisel ja tegevuses on võtmekohal vastastikune inimlik kontakt sõltumata sellest, mis riigis töötad,“ ütles Juris Jakobsons.

Ta lisas siiski, et oluline on tutvuda, tunda ja mõista kohalike inimeste mentaliteeti, mõtte- ja tegutsemisviisi, sest samad sõnad on erinevate riikide elanike poole erinevalt mõistetavad. „Näiteks võrreldes kolme Balti riiki isiklikust kogemusest saan öelda, et eestlased on selgelt ratsionaalsed ning nende järeldused toetuvad peamiselt faktidele ja numbritele. Eestlased on väga äri-meelsed – neil on kõrge riskitaluvus, nad söandavad rohkem ja julgevad võtta riske. Selle tulemusel on investeerimispangandus Eestis hästi arenenud,“ räägib Juris Jakobsons.

„Teisest küljest Leedus mängib peale numbrite äris olulist rolli lisainformatsioon, vastastikused kontaktid ja pehmed argumendid. Leedu ärikeskkond on fokuseeritud koostööle ja vastastikuste kontaktide kultuurile.“

Juris Jakobsonsi sõnul tuleb mentaliteedi erinevusi tõsiselt arvestada näiteks turunduses, sest see mis töötab ühes ühiskonnas võib teises olla täiesti kasutu. Citadele pank tegutseb lisaks Lätile ja Eestile ka Leedus, Rootsis, Ukrainas, Venemaal ja Saksamaal.

Hetkel kuum