Alyona Stadnik • 11. juuni 2011 kell 14:08

GatewayBaltic: leedukad on omakasupüüdlikud

Eestlastega on Baltikumis kõige lihtsam äri teha ning läbirääkimised nendega lähevad kõige kiiremini, leedukad aga tahavad sulle alati midagi müüa, rääkis Baltikumi turu-uuringu ja ekspordi konsultatsioonifirma GatewayBaltic tegevjuhi Inese Andersone.

„Eestlased on väga korrektsed ja professionaalsed. Neile meeldib suhelda e-mailide teel,“ kirjeldas Andersone. Ta märkis, et tema ettevõtte kogemus eestlastega näitab, et eestlased otsustavad alati oma äristrateegia järgi ja see on neil suunatud pigem uutele asjadele.

„Kui teha äri Leedu ettevõtetega, siis kulub rohkem aega läbirääkimisteks ning protsessi sulgemiseks. Ma ütleksin, nad on oma äritegevusega lähenemisel agressiivsemad kui eestlased ja lätlased, ja rohkem orienteeritud müügile. Me mõnikord nimetame neid Balti riikide itaallasteks,“ lausus Andersone.

Läti ärimehed on Andersone sõnul Eesti õigsuse ja Leedu tegevuse vahepealsed. „Olen märganud, et alati ei ole Läti ettevõtted välja töötanud oma strateegiat, mis tähendab, et nad võivad võtta vastu otsuseid, mis ei arvesta kõiki aspekte. Ei mõtle, kuidas see mõjutab nende äri,“ märkis Andersone. Tema sõnul on Läti firmad orienteeritud stabiilsusele ja koostööle aga eestlastega on lihtsam äri ajada kui lätlaste ja leedkatega.

Reedene Äripäev kirjutas, et Saksa maineka kindlustusfirma ERGO tütarettevõte Baltikumis laguneb koost, ettevõte kaotab Eestis turuosa ning inimesed jooksevad juba pikka aega laiali. Selgub, et probleem seisneb üle-Baltilises juhtimises, mida pole seitsme aasta jooksul toimima saadud. Samuti on probleemiks balti rahvaste äriajamise stiili erinevus.

Äripäev küsis Läti ja Leedu ettevõtjatelt, kuidas sujub neil koostööd eestlastega.

 

 

Hetkel kuum