Anne Oja • 21. juuli 2011 kell 15:40

Pankur: tulevane pensionär peab töötama surmani

Tulevikus ei tähenda pensionile minek siirdumist töölt puhkusele, vaid intensiivse töö vahetamist jõukohase tegevuse, poole koormuse ja muu sarnase vastu, rääkis Läti Nordea panga prognoosiosakonna juht Valdis Siksnis.

Siksnis ütles intervjuus ajakirjale Klubs, et kuna pensioniiga tõuseb, tuleks üle vaadata kogu elu kontseptsioon vanemas eas.

"Kui vaadata neid, kes on praegu 30-40, pole võimalik ette kujutada, et nende jaoks lõpeb aktiivse elu periood 20-30 aasta pärast. Kõige tõenäolisem on, et nende jaoks kestab aktiivne ja sisutihe elu hauani, ja võimalik, et hea tervise juures elavad paljud meist 90-100aastaseks," sõnas ta.

Siksnis lisas, et pensioniaegse elukorralduse muutmine muudab mitte ainult suhtumist pensionäridesse, vaid ka suhtumist haridusse ja eneseteostusse. Inimesed peavad mõtlema, kuidas täiendada oma haridust, kuidas kohanduda muutuva maailmaga, hoida end vormis ning olla tööjõuturul konkurentsivõimeline.

Siksnise sõnul on pensionisüsteemi säilitamine praegusel kujul riigile liiga kallis ja ainus, millele riigilt loota tasub, on elatusmiinimum, mis päästab pensioniealise näljasurmast.

Hetkel kuum