Tarmo Kriis: tööpuudus kahaneb kiirelt

Kaisa Gabral 06. august 2011, 16:58

Tööpuuduse kahanemine jätkub kiires tempos, prognoosisime juba eelmise aasta lõpus, et tööpuudus võib langeda 10% lähedale, märkis tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis.

“Selleks annavad usku kiire ekspordi kasv ja konservatiivne palgapoliitika. Eesti on suutnud survet palkadele hoida kontrolli all ja see annab võimaluse ettevõtjatel töökohti luua. Surve palkade tõusuks kasvab samas ka muidugi. Tööpuudus langeb kiiresti, aga jääb 10% juurde seisma,” märkis Kriis ja lisas, et kui vaadata taasiseseisvunud Eesti tööturu statistikat, siis Eestis on 10%line tööpuudus olnud tavaline. Alla 10% langes tööpuudus Kriisi sõnul aastatel 2004-2008.

“Tööpuudus on Eestis tavaliselt olnud kõrgem. Selles mõttes Eesti tööturgu iseloomustab struktuurne problem, et kümnele protsendile ei leidugi nende vajadustele või ettevõtjate vajadustele vastavat tööd,” lausus Kriis.

Tema hinnangul poleks väga mõistlik riigil sinna liiga palju investeerida, sest kuskil 7%st tööpuudust peetakse mõistlikuks. “See pole üldise sõnumina positiivne, aga see on puhver, mis ei lase tööturul üle kuumeneda,” märkis Kriis.

“Palgad võivad Eestis tõusta, kuid reaalpalga tõusu lähiaastatel ei teki. Majanduskasvu osas väljavated on hetkel pessimistlikud. USAs ja mujal ei pruugi selline ekspordikasv nii jätkuda. Kõik ei sõltu meist, tegurid on väljaspoolt, kuid väga kiire majanduskasv ei pruugi jätkuda. Tänane majanduskasv on eelmise aasta baasil tekkinud. Eesti ettevõtjatel otseselt võimalust kulusid suurendada ei ole,” rääkis Kriis.

Käesoleval nädalal avaldatud Eurobaromeetri uuringust selgus, et 64 protsenti eestlastest usub, et majanduskriisi mõju tööturule enam ei kasva, mis on ELi kõrgem tulemus Taani järel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. August 2011, 16:59
Otsi:

Ava täpsem otsing