• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suunavalikul aitab küsimus, mida Steve Jobs teeks

  Kuidas saada ikooniks? Mõnes mõttes on Jobs klassikaline näide Ameerika unistusest. Edukultuse etalon. Ere näide, kuidas eikellestki võib vähese ajaga saada keegi, kui vaid väga tahta ja selle nimel tööd teha.
  Teisest küljest oli Steve Jobsi edu taga ettekirjutatud reeglite eiramine. Tema äri edu saladus peitub selles, et ta tegi sisuliselt kõik "valesti". Juhtis Apple'it autoritaarselt ja kinniselt. Apple'i turunduseelarve võrreldes konkurentidega oli mikroskoopiline. Täpselt samuti nagu ka toodete valik - kui Apple on keskendunud kümmekonnale tootele, siis konkurendid sadadele või isegi tuhandetele.
  Ilmselt aga suurim edu saladus on hoopis mõtteviisis. Steve Jobs müüs unistusi. Ta uskus, et kliente ei tohi kuulata, vaid neid peab pidevalt koolitama, et nad mõistaksid, millisest tuleviku tootest neil tegelikult vajaka on. Ühtlasi tõestas ta veel kord ilmekalt, et inimkond januneb uuenduste järele. Samas oli ta perfektsionist, kelle jaoks ainult parim oli piisavalt hea.
  Unustada ei saa ka karismat - sõnuseletamatut miskit, mida ei õpita ja millega sünnitakse.
  Eriline, kuid ikkagi inimene. Kõige selle valguses olid Steve Jobsil ka omad nõrkused, millest peamine oli konfliktsus. Tema alluvuses töötamisest räägitakse õudusjutte. Teisisõnu oli tegu pigem klassikaliselt autoritaarse juhiga, mitte psühholoogist administraatoriga.
  Tõsi, laias pildis on esimesel omad eelised. Näiteks Apple'i suhtumine avatusse. Kui reeglina jutlustatakse tänapäeval organisatsioonide avatusest ja kaasatusest, siis Steve Jobsi uuenduslikke ideid ja plaane töötati välja kitsas ringis suure saladuskatte all. Ja see tõi edu.
  Steve Jobsist rääkides ei saa mööda ka teisest inimlikust varjuküljest. Eetilistest dilemmadest ja seaduslikkuse piirimail käimisest, näiteks aktsiaoptsioonide jagamine oma tippjuhtidele ja -spetsialistidele vahetult enne oluliste sündmuste avaldamist.
  Ning, vaatamata oma erakordsusele, järgis ta ka vähemalt üht raamatureeglit lausa perfektselt - ta selgelt eristus teistest.
  Mõjukaima mehe saladus. Ilmselt ei ole maailmas ühtegi teist inimest, kelle surmateade leiaks kajastust kõigi tähtsamate meediaväljaannete esiuudisena. Ettevõtja, keda mälestasid lähedaste ning sõprade kõrval presidendid, investorid, konkurendid, alluvad ja tarbijad üle maailma.
  Steve Jobsist jääb maha mõjukas pärand. Ta muutis maailma - seda, kuidas tarbime muusikat, meediat, infot ning kuidas omavahel suhtleme. Jah, ka varem olid olemas mp3-mängijad, puutetundlikud telefonid ja tahvelarvutid, kuid Steve Jobs viis need suurelt ja laialt igaühe igapäevaellu.
  Ilmselt on Steve Jobsi eripäraks seegi, et teda on võimatu kopeerida. Aga ehk tasub proovida. Alustades näiteks küsimusest, mida Steve Jobs teeks?
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Teerajajad: ettevõtted vastutagu keskkonna- ja sotsiaalse mõju eest
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Nasdaq suutis ainukesene napis plussis sulguda
Kolmapäeval andsid tooni eile õhtul tulemused teatanud Alphabet ja Microsoft, vedades õige napilt ka plussi Nasdaqi indeksi, vahendab Reuters.
Kolmapäeval andsid tooni eile õhtul tulemused teatanud Alphabet ja Microsoft, vedades õige napilt ka plussi Nasdaqi indeksi, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Raadiohommikus: kust võiks saada hiigelpalka?
Homme pärastlõunal ilmub Äripäeva koostatud värske Palga TOP, mis reastab Eesti parimad palgamaksjad. Piilume hommikuprogrammis pisut edetabeli sisse ja uurime selle toimetajalt Kai Millerilt, mille poolest tänavune TOP varasematest erineb ja mida huvitavat sealt leida võib.
Homme pärastlõunal ilmub Äripäeva koostatud värske Palga TOP, mis reastab Eesti parimad palgamaksjad. Piilume hommikuprogrammis pisut edetabeli sisse ja uurime selle toimetajalt Kai Millerilt, mille poolest tänavune TOP varasematest erineb ja mida huvitavat sealt leida võib.