19. oktoober 2011 kell 18:16

Euroala liidrite plaaniväline kohtumine Saksamaal

Euroala liidrid kogunesid kolmapäeva õhtul Frankfurdis, et leida lahendus erimeelsustele võlakriisi lahendamise osas enne pühapäevast tippkohtumist.

Kohtumisest võtavad osa Saksamaa kantsler Angela Merkel, Prantsusmaa president Nicolaz Sarkozy, Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet, IMFi esinaine Christine Lagarde, Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso ning lisaks veel nii Saksamaa kui ka Prantsusmaa rahandusministrid.

Varasemalt teatas Sarkozy Prantsuse parlamendile, et vaidlused finantsstabiilsuse fondi EFSFi üle takistavad läbirääkimiste kulgu, lisades et ta on valmis lendama Saksamaale, et enne pühapäeval algavat Euroopa liidrite ametlikku kohtumist ummikseisu veidigi leevendada. Seda president ka tegi, vaatamata asjaolule, et allikate väitel oli ta naine Carla Bruni parasjagu sünnitamas.

Prantsusmaa on lahendusena välja pakkunud EFSFi muutmise pangaks, millele antaks ligipääs Euroopa Keskpanga ressurssidele, kuid siiani on nii keskpank ise kui ka Saksamaa selle vastu olnud.

Merkel ise sõnas teisipäeval, et võlakriisi pelgalt ühe tippkohtumisega ei lahenda. "Riikide võlakoorem on tekkinud aastakümnete vältel ja üks tippkohtumine probleemi ei lahenda," kommenteeris kantsler, lisades, et see nõuab riikidelt pika-ajalist panustamist.

 

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum