9. november 2011 kell 15:06

Soome säilitas AAA reitingu

Reitinguagentuur Standard & Poor´s teatas kolmapäeval, et Soome säilitab parima AAA krediidireitingu. Soome reitingu väljavaated on S&P järgi stabiilsed.

Reitingud peegeldavad S&P andmetel Soome konkurentsivõimelist majandust ja mõõdukat majanduspoliitikat. Reitinguagentuur hindab ka, et Soome valitsus on võimeline killustatusest hoolimata tegema kiiresti raskeid otsuseid, kirjutas Talouselämä.

Soome on siiski haavatav välistele vapustustele, kuna majandus on avatud ning väga tsükliline.

Olukorda raskendab elanikkonna vananemine, mida süvendab suhteliselt kõrge struktuurne tööpuudus, lisab S&P hindab.

Peamised riskid on S&P hinnangul, et Soome poliitikas toimub suunamuutus või riigi konkurentsivõime halveneb oluliselt pikemaks ajaks. Krediidireiting võib sattuda luubi alla ka siis, kui Soome ei tegele õigel ajal ja piisavalt elanikkonna vananemisest tulenevate väljakutsetega.

Soome on suhteliselt vähe võlgu enamiku tööstusriikidega võrreldes, mis on oluline argument AAA reitingule. Mingit kiiret liikumist S&P Soomelt seega ei oota, kuid konkurentsivõime ja vananemine võivad osutuda Soomele saatuslikuks.

***

OMX Helsinki oli kell 17:31 2,68% ning Nokia aktsia kell 17:18 2,99% languses.

Helsingi börsi suurimad tõusjad ja langejad kell 17:18 olid:

Tõusjad: Oriola-KD A +3.77%, Stonesoft +3.45%, Ramirent +3.03%, Revenio Group +2.13%, Affecto +1.27%Langejad: Talvivaara -4.35%, Nordea Bank -4.51%, Outotec -4.61%, Outokumpu -4.98%, Ruukki Group -7.22%

Autor: Jussi Hieta aka Somm Tallinnast

Hetkel kuum