Sirje Rank • 11. november 2011 kell 11:35

Super Mario Itaalia valitsust juhtima

Lisaks Euroopa Keskpanga juhile Mario Draghile on Itaalias Super Mario hüüdnime pälvinud ka omaaegne karmikäeline Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Mario Monti, kellest võib saada Itaalia tehnokraatidest koosneva kriisivalitsuse juht.

Paljud tema taha koondunud poliitilised jõud loodavad, et apoliitiline juht suudab ellu viia selle, mida nad ise pole suutnud – ebapopulaarsed otsused Itaalia majanduse moderniseerimiseks. Alates bürokraatia vähendamisest tsunftide lammutamiseni, mis teatud ametialadel uusi tulijaid eemale hoiavad, kirjutas Wall Street Journal.

Konkurentsivolinikuna ei peljanud praegu 68aastane Monti huvigruppidele tuult alla teha, Itaalia heitlik poliitiline maastik on aga keerulisem pähkel. Parteid on küll ühte meelt, et Silvio Berlusconi peab valitsusjuhi ametist lahkuma, kuid rohkem erilist üksmeelt ei ole.

Hiljuti Itaalia ajalehes Corriere della Sera avaldatud arvamusartiklis kirjutas Monti, et Itaalia peamine ülesanne on „kõrvaldada need paljudes sektorites eksisteerivad arvukad struktuursed takistused majanduskasvule, mis johtuvad korporatiivsusest ja puudulikust konkurentsist“.

Eriti hüüab reformide järele Itaalia tööturg, kus eluaegsed töölepingud teevad noorte jaoks ameti saamise väga raskeks. Samas on vasakleeri parteid ja Itaalia suurim ametiühing CGIL väga jäigalt nende muutuste vastu.

Renomee järgi on Mario Monti kiire ja otsustav. ELi konkurentsivolinikuna aastatel 1999–2004 jahmatas ta ärimaalima, takistades kahe USA tööstushiiu – GE ja Honeywelli ühinemist. Samuti käivitas ta uurimise Microsofti vastu, mis lõppes kopsaka trahviga, ning tülitses Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozyga raskustes tööstushiiu Alstomi abistamise pärast. Nende rasvaseid pealkirju tekitanud sündmuste tõttu pälviski Mario Monti Super Mario hüüdnime.

Praegu on Monti Milano prestiižika Bocconi ülikooli president. Samast ülikoolist on tal ka majanduskraad. Lisaks on ta Goldman Sachsi ja Coca-Cola nõunik.

Montit on iseloomustatud kui akadeemilise mõttelaadiga, julget ja põhjalikku meest.

1994. aastal nimetas toonane Berlusconi valitsus Mario Monti Itaalia volinikuks Euroopa Komisjonis, kus ta sai esmalt siseturu voliniku portfelli. 1999. aastal sai temast konkurentsivolinik. Kümme aastat hiljem ei toetanud Berlusconi enam Montit ja läkitas Brüsselisse uue voliniku. Sealt edasi on lõhe nende vahel süvenenud. Monti kritiseeris teravalt Berlusconi hiljutist väljaütlemist, et euro pole tõsine valuuta. „Iga kord, kui vähene usaldus Itaalia jaoks intressimäärasid kergitab, sunnite te itaallasi järjest suurematele ohvritele,“ taunis Monti väljaandes Il Corriere ilmunud artiklis.

Agentuur Reuters vahendas, et Monti võib Berlusconi asemele astuda juba eeloleval nädalavahetusel.

Neljapäeval õnnestus Itaalial müüa lühajalisi võlakirju küll kõrge intressiga, kuid terendavad poliitilised lahendused näisid turge rahustavat. Itaalia järgmine võlakirjaoksjon on uue nädala esmaspäeval.

Laupäevaks-pühapäevaks peaksid Itaalia parlamendi mõlemad kojad heaks kiitma ELi ja IMFi nõutud reformid. Selle seaduse vastuvõtmise järel on Berlusconi lubanud tagasi astuda.

Hetkel kuum