• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Super Mario Itaalia valitsust juhtima

  Lisaks Euroopa Keskpanga juhile Mario Draghile on Itaalias Super Mario hüüdnime pälvinud ka omaaegne karmikäeline Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Mario Monti, kellest võib saada Itaalia tehnokraatidest koosneva kriisivalitsuse juht.

  Paljud tema taha koondunud poliitilised jõud loodavad, et apoliitiline juht suudab ellu viia selle, mida nad ise pole suutnud – ebapopulaarsed otsused Itaalia majanduse moderniseerimiseks. Alates bürokraatia vähendamisest tsunftide lammutamiseni, mis teatud ametialadel uusi tulijaid eemale hoiavad, kirjutas Wall Street Journal.
  Konkurentsivolinikuna ei peljanud praegu 68aastane Monti huvigruppidele tuult alla teha, Itaalia heitlik poliitiline maastik on aga keerulisem pähkel. Parteid on küll ühte meelt, et Silvio Berlusconi peab valitsusjuhi ametist lahkuma, kuid rohkem erilist üksmeelt ei ole.
  Hiljuti Itaalia ajalehes Corriere della Sera avaldatud arvamusartiklis kirjutas Monti, et Itaalia peamine ülesanne on „kõrvaldada need paljudes sektorites eksisteerivad arvukad struktuursed takistused majanduskasvule, mis johtuvad korporatiivsusest ja puudulikust konkurentsist“.
  Eriti hüüab reformide järele Itaalia tööturg, kus eluaegsed töölepingud teevad noorte jaoks ameti saamise väga raskeks. Samas on vasakleeri parteid ja Itaalia suurim ametiühing CGIL väga jäigalt nende muutuste vastu.
  Renomee järgi on Mario Monti kiire ja otsustav. ELi konkurentsivolinikuna aastatel 1999–2004 jahmatas ta ärimaalima, takistades kahe USA tööstushiiu – GE ja Honeywelli ühinemist. Samuti käivitas ta uurimise Microsofti vastu, mis lõppes kopsaka trahviga, ning tülitses Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozyga raskustes tööstushiiu Alstomi abistamise pärast. Nende rasvaseid pealkirju tekitanud sündmuste tõttu pälviski Mario Monti Super Mario hüüdnime.
  Praegu on Monti Milano prestiižika Bocconi ülikooli president. Samast ülikoolist on tal ka majanduskraad. Lisaks on ta Goldman Sachsi ja Coca-Cola nõunik.
  Montit on iseloomustatud kui akadeemilise mõttelaadiga, julget ja põhjalikku meest.
  1994. aastal nimetas toonane Berlusconi valitsus Mario Monti Itaalia volinikuks Euroopa Komisjonis, kus ta sai esmalt siseturu voliniku portfelli. 1999. aastal sai temast konkurentsivolinik. Kümme aastat hiljem ei toetanud Berlusconi enam Montit ja läkitas Brüsselisse uue voliniku. Sealt edasi on lõhe nende vahel süvenenud. Monti kritiseeris teravalt Berlusconi hiljutist väljaütlemist, et euro pole tõsine valuuta. „Iga kord, kui vähene usaldus Itaalia jaoks intressimäärasid kergitab, sunnite te itaallasi järjest suurematele ohvritele,“ taunis Monti väljaandes Il Corriere ilmunud artiklis.
  Agentuur Reuters vahendas, et Monti võib Berlusconi asemele astuda juba eeloleval nädalavahetusel.
  Neljapäeval õnnestus Itaalial müüa lühajalisi võlakirju küll kõrge intressiga, kuid terendavad poliitilised lahendused näisid turge rahustavat. Itaalia järgmine võlakirjaoksjon on uue nädala esmaspäeval.
  Laupäevaks-pühapäevaks peaksid Itaalia parlamendi mõlemad kojad heaks kiitma ELi ja IMFi nõutud reformid. Selle seaduse vastuvõtmise järel on Berlusconi lubanud tagasi astuda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Lemmit Kaplinski: Tartu peab olema ka tööta-end-rikkaks-linn
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.