Välismaised investeeringud Hiinasse kasvasid 16%

Maarja-Liis Mitri 16. november 2011, 18:05

2011. aasta esimese kümne kuu jooksul on välismaised otseinvesteeringud Hiinasse võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvanud ligi 16%, vahendab uudisteportaal Reuters.

Maailma kiireima kasvuga majandus tõmbab jätkuvalt investoreid ligi. Esimese kümne kuuga on Hiina saanud 95 miljardi dollari ulatuses välisinvesteeringuid, mis on 15,9% enam kui eelmisel aastal. Kui trend jätkub on oodata, et 2011. aasta püstitab välismaiste otseinvesteeringute rekordi.

Oktoobris otseinvesteeringute kasv siiski aeglustus pisut: esimese 9 kuu lõikes oli investeeringute kasv 17%. Suurema osa sellest võib kirjutada teiste Aasia riikide arvele. Kokkuvõttes suurenes otseinvesteeringute sissevool kümnest tähtsamast Aasia majandusest 20,7%, kusjuures Jaapani investeeringud Hiinasse kerkisid 65,5%.

USA investeeris Hiinasse 18,1% võrra vähem kui eelmisel aastal, samas kui Euroopa Liidu panus suurenes 1,1% võrra.

Hiina eksporditegevus on aga aeglustumas  ja riigi kaubandusministeeriumi hinnangul pole selle väljavaated lähiajal väga helged. Import kasvas oktoobris 28,7% võrra, samas kui ekspordi kasv oli kaheksa kuu kõige aeglasem. Üllatuslik importtegevuse tõus viis Hiina väliskaubandusbilansi ülejäägi 17 miljardile dollarile, mida on palju vähem kui varasemalt ennustatud 24,9 miljardit. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. November 2011, 18:51
Otsi:

Ava täpsem otsing