Euroopa ja USA nafta hinnavahe sulab kiirelt

Raivo Sormunen 18. november 2011, 00:00

Hinnakäärid kahe peamise nafta etalonhinna vahel sulasid eile hommikul 7,88 dollarini barrelist, mida pole nähtud alates märtsist. Kui USA majandus toetab New Yorgi kaubabörsil WTI naftasegu hinda, siis Londoni Brenti toornaftasegu hind on viimasel ajal pigem langenud.

Nafta keeratakse juhtmes ümber. Hinnavahel on viimasel ajal aidanud jõudsalt kokku sulada teade, et Kanada energiafirma Enbridge kavatseb järgmisest aastast muuta liikumissuunda Seaway-nimelises naftajuhtmes, mis praegu transpordib päevas 0,15 miljonit barrelit musta kulda Mehhiko lahest Ühendriikide naftavarude hoiukohast Cushingis. Kui nafta hakkab voolama aga USAst Mehhikosse, peaks Cushingi naftahoidlas hakkama üleliigsed naftavarud vähema.

"Seaway torujuhtme ümberpööramine vähendab liigseid naftavarusid USA Kesk-Lääne piirkonnas," märkis ka investeerimispank Goldman Sachs oma uudiskirjas.

Brenti naftasegu hinda on omakorda toetanud Liibüa nafta kiirem tagasitulek globaalsele turule ja paranenud naftapakkumine Põhjamerel, mis on Brenti segu nn algallikas. Samuti mõjutavad hindu energiasektorit jälgiva JBC Energy teatel majandusnäitajad: "Kui WTI segu saab tuge positiivsetest USA majandusnäitajatest, siis Brenti segu liigutab eurokriisi hukk ja süngus."

Hinnad jätkavad ühtlustumist. Goldman Sachs, mis oma eelmises prognoosis märkis, et WTI ja Brenti hinnavahe võiks jõuda aastaga 6,50 dollarini, korrigeeris oma prognoosi ja usub nüüd, et see on saavutav poole aastaga.

Kuna Brenti ja WTI hind on aastaid liikunud ühes taktis, loodavad analüütikud, et see aeg võib millalgi tagasi tulla. Commerzbanki analüütikud arvavad, et hind peaks ühtlustuma hiljemalt 2013. aastal, ning märgivad oma uudiskirjas, et panga jaoks on hindade erinevus olnud psühholoogilist, mitte fundamentaalset laadi ning seetõttu ei saa see kesta ka igavesti.

Hinnavahe sulamine on viimasel ajal olnud ülikiire. Alles 14. oktoobril oli nn USA nafta Euroopa omast kallim rekordilised 28,07 dollarit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing