• Jaga lugu:
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Euroopa ja USA nafta hinnavahe sulab kiirelt

    Hinnakäärid kahe peamise nafta etalonhinna vahel sulasid eile hommikul 7,88 dollarini barrelist, mida pole nähtud alates märtsist. Kui USA majandus toetab New Yorgi kaubabörsil WTI naftasegu hinda, siis Londoni Brenti toornaftasegu hind on viimasel ajal pigem langenud.
    Nafta keeratakse juhtmes ümber. Hinnavahel on viimasel ajal aidanud jõudsalt kokku sulada teade, et Kanada energiafirma Enbridge kavatseb järgmisest aastast muuta liikumissuunda Seaway-nimelises naftajuhtmes, mis praegu transpordib päevas 0,15 miljonit barrelit musta kulda Mehhiko lahest Ühendriikide naftavarude hoiukohast Cushingis. Kui nafta hakkab voolama aga USAst Mehhikosse, peaks Cushingi naftahoidlas hakkama üleliigsed naftavarud vähema.
    "Seaway torujuhtme ümberpööramine vähendab liigseid naftavarusid USA Kesk-Lääne piirkonnas," märkis ka investeerimispank Goldman Sachs oma uudiskirjas.
    Brenti naftasegu hinda on omakorda toetanud Liibüa nafta kiirem tagasitulek globaalsele turule ja paranenud naftapakkumine Põhjamerel, mis on Brenti segu nn algallikas. Samuti mõjutavad hindu energiasektorit jälgiva JBC Energy teatel majandusnäitajad: "Kui WTI segu saab tuge positiivsetest USA majandusnäitajatest, siis Brenti segu liigutab eurokriisi hukk ja süngus."
    Hinnad jätkavad ühtlustumist. Goldman Sachs, mis oma eelmises prognoosis märkis, et WTI ja Brenti hinnavahe võiks jõuda aastaga 6,50 dollarini, korrigeeris oma prognoosi ja usub nüüd, et see on saavutav poole aastaga.
    Kuna Brenti ja WTI hind on aastaid liikunud ühes taktis, loodavad analüütikud, et see aeg võib millalgi tagasi tulla. Commerzbanki analüütikud arvavad, et hind peaks ühtlustuma hiljemalt 2013. aastal, ning märgivad oma uudiskirjas, et panga jaoks on hindade erinevus olnud psühholoogilist, mitte fundamentaalset laadi ning seetõttu ei saa see kesta ka igavesti.
    Hinnavahe sulamine on viimasel ajal olnud ülikiire. Alles 14. oktoobril oli nn USA nafta Euroopa omast kallim rekordilised 28,07 dollarit.
    Jaga lugu:
  • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.