Romet Kreek • 22. november 2011 kell 21:00

Pangakriis tuli üsna lähedale

Eile koputas pangakriis juba meie naabri Läti uksele. Leedu raskustes Snorase panga jamad nakatasid tema Läti tütarpanga Latvijas Krajbanka.

Nii Läti kui ka Leedu on kinnitanud, et tegemist on üksikjuhtumitega. Võib-olla ongi. Mõlemad pangad on ka börsil olnud. Snorase aktsiaga peatati kauplemine ja seejärel otsustati pank natsionaliseerida. Peatamise jätkumise järel läksid investorid pahameelt väljendama Ukio panga aktsia kallale, kuid ka teised Leedu aktsiad said pihta.

Loodetavasti ei lähe hoiustajad teistest pankadest raha välja tõmbama. Lõpuks otsustab valitsute rahaline suutlikkus selle, kui tõsiselt saab võtta hoiuste garanteerimise lubadusi. Loodetavasti ei pea Läti ja Leedu pöörduma IMFi poole, et raha hankida. Läti jättis ära võlakirjade emiteerimise, kuna turuolud on kehvad. Muide, ka Eesti on andnud Lätile garantii - ehk ei lähe see käiku.

Mitte kauges minevikus päästis Iirimaa kogu oma pangandussüsteemi, mis pani valitsuse võlalõksu. Lätis-Leedus on vaid üks pank hädas, nii et sedavõrd drastilisi samme ei ole ehk tarvis karta. Island käitus panganduskriisis teisiti - otsustati, et võrreldes majanduse suurusega hiiglaslikuks paisunud pangandussüsteemi ei päästeta, mis viis valuuta devalveerimiseni ja kapitalikontrolli kehtestamiseni. Praegu on Islandi majandus palju paremas seisus Iirimaa omast.

Kahju on Eesti investoritest, kes Snorase aktsia kaudu lootsid saada osa Balti panganduses toimuvast. Pank emiteeris ka aktsiaid juurde, kuid näiteks LHV foorumis on kirjutatud, et osa inimesi märkis aktsiad, raha sai üle kantud, kuid aktsiaid ei saadud ning ka raha ei ole tagasi tulnud.

Kuigi austan laiemat investeerimisobjektide valikutkui vaid oma ninaesine, siis oma tõetera on sees selles, et kodused ettevõtted peaksid olema paremini hoomatavad oma murede ja rõõmudega. Loodetavasti on Snorase panga aktsionärid vähemalt selles pangas koha peal käinud. Loodame, et vähemalt aktsiaid märkinud saavad oma raha tagasi.

Hetkel kuum