Airbus süüdistab USA-d konkurentsi takistamises

Maarja-Liis Mitri 02. detsember 2011, 19:28

Euroopa lennukitootja Airbus süüdistab Valget Maja ausa konkurentsi takistamises lennukiturul, väites, et viimane aitas Boeingul Indoneesias võita rekordilise lennukitellimuse, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Novembris uhkustas Ühendriikide president Obama Indoneesia odavlennufirmalt Lion Air saadud 230 lennuki tellimuse üle, mille eest tuleb Lion Airil välja käia ligi 22 miljardit dollarit. Tegemist on suurima tehinguga Boeingu ajaloos.

Oma novembris aset leidnud üheksapäevase visiidi jooksul Vaikse ookeani piirkonda võttis Obama osa ka Lion Airi ja Boeingu vahelise lepingu allkirjastamise tseremooniast, kus ta kommenteeris, et tehingust saavad kasu mõlemad pooled, nii USA töötajad kui ka Aasia tarbijad, lisades, et tema administratsioon mängis tehingu realiseerumisel olulist rolli.

Airbusi müügijuhi John Leahy sõnul annab konkurentsi takistamisest märku juba see, kui Obama jõuab uudistesse sõnumiga, kuidas ta aitab kaasa lennukite müümisele ja et see ei saaks toimuda ilma presidendi isikliku osaluseta. Leahy hinnangul oleks Airbus võinud tehingu võita, kui poleks olnud Valge Maja poolset poliitilist sekkumist. „Lion Airi tegevjuht külastas mind Toulouse’is kaks korda, et arutada lennukite ostmist, kuid lõpuks ütles siis, et tal pole teist valikut. Ma pole kindel, mida see täpselt tähendas, kuid see lõhnab poliitilise sekkumise järele,” kommenteeris Leahy.

Analüütikute sõnul on siiski üsna ebatõenäoline, et Airbus tehingu võita oleks võinud, sest siiamaani on Lion Air vaid Boeingu lennukeid kasutanud. Lion Airi esindaja keeldus Leahy väiteid kommenteerimast, kuid eitas survestamisele alla vandumist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. December 2011, 19:28
Otsi:

Ava täpsem otsing