Indrek Kald • 2. detsember 2011 kell 11:57

Põllumajandustootjad 9 riigist nõuavad õiglaseid toetusi

Üheksa Europa riigi põllumajandustootjad nõuavad eurotoetuste õiglasemat jaotamist.

Novembrini lõpus Budapestis arutasid kaheksa ELi liikmesriigi Eesti, Läti, Leedu, Poola, Ungari, Tšehhi, Slovakkia ja Rumeenia ning peagi liituva Horvaatia põllumajanduskojad ja -organisatsioonid Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika tulevikku. Ühisdeklaratsioonis nõutakse põllumajandustoetuste jaotamisel objektiivsete kriteeriumite kasutamist ja senisest ajaloolisest referentsist loobumist.

Samuti ei nõustu avaldusele alla kirjutanud organisatsioonid täiendavate üleminekuaegadega toetuste süsteemi muutmisel.

1.-2. detsembrini kohtusid Balti riikide põllumajandusorganisatsioonide juhid europarlamendi põllumajanduskomitee aseesimehe Janusz Wojciehowski (Poola) ja liikmete George Lyoni (Suurbritannia) ning Mairead McGuinnessiga (Iirimaa, ÜPP tuleviku arvamuse variraportöör), et selgitada Baltimaade põllumeeste seisukohti ÜPP tuleviku kohta.

Eesti, Läti ja Leedu põllumajandusorganisatsioonide juhid kohtusid ka Euroopa Komisjoni põllumajanduse peadirektoraadi poliitikaanalüüsi osakonna juhataja Pierre Bascouga, kellega arutati ÜPP tuleviku mõjusid Balti tootjatele.

Eesti põllumajandus-kaubanduskoja teatel mõistis europarlamendi põllumajanduskomitee aseesimees Janusz Wojciehowski täielikult Balti põllumeeste seisukohti ning avaldas nõudmistele toetust.

Kohtumine George Lyoniga möödus samuti konstruktiivses ja üksteist mõistvas õhkkonnas. Šotimaalt pärit Lyon märkis, et ka liikmesriikide sees on toetuste tasemed väga erinevad ning näiteks Šoti põllumehed saavad ELi keskmisest tunduvalt madalamaid toetusi.

Mairead McGuinness kinnitas, et on Balti probleemidest teadlik, kuid poliitilised läbirääkimised toetuste õiglasema jaotuse üle tõotavad kujuneda väga keeruliseks. Siiski rõhutas Iirimaalt pärit saadik, et ta kaalub põhjalikult Balti põllumeeste seisukohti ning ootab konkreetseid lahendusettepanekuid.

Hetkel kuum