Indrek Kald • 12. oktoober 2011 kell 11:51

Keskerakond nõuab põllumeestele suuremaid toetusi

Keskerakond toetab põllumeeste keskliidu, talupidajate keskliidu ja põllumajandus-kaubanduskoja liikmete seisukohti, kes nõuavad Eesti põllumeestele võrdseid toetustingimusi ELi eelarveperioodil 2014-20.

"Kui Euroopa Liidu tootja tegutseb ühisel turul, siis on loogiline, et ka toetused peavad võrdsustuma. Eesti on piisavalt kaua olnud põllumajanduses uue liikmesriigi tasandil ning saanud väiksemat toetusmäära koos Läti ja veel teistegi hiljem liitunud riikide põllumeestega," ütles riigikogu keskfraktsiooni liige Ester Tuiksoo.

"Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika reformimisel tuleb liikmesriikidele tagada võrdne toetuste jaotamine, vaid sellisel juhul saame rääkida solidaarsuspõhimõttest," lisas endine põllumajandusminister.

Eesti ei tohi tema sõnul nõustuda olukorraga, kus Euroopa solidaarsusest räägitakse valikuliselt. "Loodan, et valitsus suudab end kehtestada Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika reformimisel, seistes Eesti põllumeeste eest," rääkis Tuiksoo. "Vastasel korral seame ohtu meie põllumajanduse püsimajäämise, mis on oht Eesti toidu tootmisele ja seega ka riigi julgeolekule," märkis ta.

Tuiksoo kinnitusel on ebavõrdsed toetused mõjutanud ka põllumajanduslike majapidamiste arvu. "Põllumajandusloenduse esialgsetel andmetel on Euroopa Liidus põllumajanduslike majapidamiste arv vähenenud enim Eestis. Seitsme aastaga on Eesti majapidamiste arv vähenenud koguni 47%," sõnas ta.

Hetkel kuum