Anne Oja • 6. detsember 2011 kell 14:30

Soovitus Venemaale: riigifirmad 1 rublaga müüki!

Venemaa võiks kahjumlikud riigiettevõtted 1 rubla eest maha müüa, et riiklikust kapitalismist vabaneda, kirjutab ajaleht Kommersant.

Sellise kahjumlike ettevõtete müügi soovituse käisid välja Venemaa arengustrateegia koostajad. Arengustrateegia kavandab riigi suunda ja tegevusi 2020. aastani.

Eksperdid pakuvad teisigi radikaalseid soovitusi, näiteks riigiettevõtete asutamisele kehtestatavat moratooriumi ning keeldu laieneda teistele tegevusaladele. Kavas on moodustada ka nimekiri ettevõtetest, mis ei kuulu erastamisele. Kõik muud ettevõtted ja osalused ettevõtetes tuleks aga maha müüa.

Ekspertide hinnangul tuleks seejuures piirata pankade ja riigile võlgu olevate ettevõtete osalemist erastamisprotsessis. Kõigile, kes ostavad ettevõtte 1 rublaga, pannakse investeerimiskohustus.

Aastatel 2004-2007 kasvas Venemaa riigi osakaal väärtpaberiturul 24 protsendilt 40 protsendini. Aastatel 2004-2008 olid riigiettevõtted Venemaal kõige aktiivsemad ühinejad ning ülevõtjad, samal ajal vajus erastamine soiku.

Erastamise kiirendamist on tunnistanud ka Venemaa võimud. 2012. aasta eelarvesse oli algselt plaanitud erastamisest laekuvaid tulusid 300 miljardi rubla ulatuses, kuid summa on kasvanud 450 miljardi rublani.

Hetkel kuum