Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kallis kinnisvara otsib ostjaid välismaalt

    Eesti ärimehed Alexander Kofkin ja Mart Lajal üritavad maailmakuulsas oksjoniportaalis sothebyrealty.com müüa oma luksuslikku kinnisvara. Neist kõige kallimaks võib praegu nimetada Kiili vallas asuvat Sausti mõisa, mille eest küsitakse 8 miljonit eurot.

    Sausti mõisa omanik Mart Lajal ei soovi mõisa müüki kommenteerida. Küsimusele, miks ta mõisa müüb, vastab Lajal, et ei pea sellele küsimusele vastama. Mõisaomanik märgib vaid, et kogu info, näiteks mõisa hind, on internetis avalik ning temal pole midagi lisada. Lajal oli sel sügisel ilmunud Äripäeva rikaste edetabelis 350. kohal. Tema varanduse väärtuseks hindas Äripäev 5,6 miljonit eurot. Avalike registrite andmetel on osalus Sausti mõisas Lajali üks suuremaid varandusi. Mõisa kaas­omanik on Merilyn Lajal.
    Mart Lajal oli aastaid tööriistu ja seadmeid müüva Mecro ehk Stokkeri jaeketi väikeomanik. 2007. aastal müüs ta 25% suuruse osaluse suuromanik Ando Aronile. Tehingu hind oli Äripäeva andmetel 88 miljonit krooni. Praegu tegeleb Mart Lajal sportmootorrataste ja nende varuosade müügiga. Ta on ka juhtinud Eesti motokrossi meeskonda AKR KTM Racing.
    Oksjoniportaalis kahte maja müüv Alexander Kofkin ei taha samuti müümise põhjust avaldada. Ka Kofkini ettevõtete Konga Invest ja Maranello Vara juhatuse liige Peedu Zeiger jääb napisõnaliseks.
    “See on ju normaalne äritegevus, et ostetakse ja müüakse,” vastab Zeiger küsimusele, miks Kofkin oma kalli kinnisvara müüki pani ning lisab, et aja jooksul investorite ärifookused ikka muutuvad.
    Zeigeri sõnul on Kofkini firmade kinnisvara müüdud viimased pool aastat. “Kuidas see kõik lõpeb, kes teab. Lõppude lõpuks ütleb ju turg, millise hinnaga müüakse ja kes on ostja.” Kinnisvara müügist saadava raha plaanib Kofkin investeerida uutesse äridesse, lisab Zeiger.
    Tallinnas Kakumäel asuvat 3 miljoni eurost Vabaõhu villat müüv kunstikollektsionäär, kirju minevikuga Kalev Klais soovis veel suvel saada maja eest 4,5 miljonit eurot. “Meil kõigil on ühised mured, kogu Euroopas. Ja ega ka minul kergem ole,” vastab Klais küsimusele, miks ta oma villa müüki pani. Klais ei taha pikalt rääkida ja poetab vaid, et ju siis ei leidunud suvel majale 4,5 miljoni euro eest ostjat ning seetõttu ongi hind 3 miljoni peale kukkunud. Klais kinnitab, et 3 miljoni euro juures on maja vastu huvi tuntud küll, ja seda nii Eestist kui ka välismaalt.
    Klaisile kuulub antiigi jaemüügiga tegelev ettevõte Artman Invest OÜ ning kinnisvara üürile andmisega tegelev Firering OÜ. Fireringi kaudu on Klais ka prillide ja optikakaupade jaemüügiga tegeleva Tallinna Optika OÜ omanik. Õhtulehe andmetel istus Klais nõukogude ajal kunstiga äritsemise eest vangis. Klaisi poeg Janek Klais on samuti vanglaleiba maitsnud – ja seda isegi mitu korda. Postimehe andmetel on ta paljude aastate eest tegelenud välisriikides relva- ja kokaiiniveoga ning olnud osaline Rootsis ühes mõrvaasjas, millest ta pääses 11 kuu pikkuse vangistusega. Eestis tegutses Janek Klais Urmas Sõõrumaa abilisena ning põhjustas 2007. aastal purjuspäi Tallinnas Narva maanteel noore neiu sandiks sõitmisega lõppenud autoõnnetuse. Selle juhtumi eest karistas kohus Janek Klaisi kaheaastase vangistusega.
    Jõuluboonus: ostad villa, saad kaks
    Eelmisel nädalal teatas Vabaõhu villa omanik Kalev Klais, et annab ostjale jõulukingitusena kauba peale ka Pärnus asuva 320 000 eurot maksva villa. Tehingut vahendava 1Partner Kinnisvara konsultandi Kaili Tamme sõnul on omanik otsustanud oma Eesti kinnisvarast loobuda ning valmis pakkuma tehingut, mille puhul saab lisaks Tallinna majale jõulukingiks juurde Pärnus asuva suvevilla.“Kinosaali ning maja ja terrasse läbiva muusikasüsteemiga Villa Marias on elatud vaid üks kuu aastas,” kommenteerib Tamm ja lisab, et kahe villa pakkumine kehtib jaanuari lõpuni.Pärnus Raekülas asuva maja kohta ütleb kuulutus, et see paikneb vaikses rohelises piirkonnas. Majas on veel kaks vannituba, puuküttega saun ja veinikelder.
     
    Mis on mis
    Kõige kallimad praegu müügis olevad majad
    Sausti mõis 8 mln eurotPortaalis balticsothebysreality.ee müüdavat Kiili vallas asuvat mõisa võiks ilmselt nimetada Eesti kõige kallimaks elukondlikuks kinnisvaraobjektiks. Mart ja Merilyn Lajalile kuuluvat mõisa on esimest korda mainitud 1453. aastal. 1757 ostis mõisa Berend Heinrich von Tiesenhausen, kes 18. sajandil püstitas valitsejamaja, klassitsistlike sugemetega härrastemaja kerkis 19. sajandi keskpaiku. Mõisa ümber on kolm parki ja tarbeaed ning paistiigis kasvatatakse karpkala. Kompleksi pindala on 240 000 m2.
    Pikk 33, 6 mln eurotAlexander Kofkinile Tallinna vanalinnas kuuluv 7 korteriga maja, mille esimesel korrusel tegutsevad restoran, kohvik ja väike kauplus. Müüakse Konga Investi vahendusel. Neljakorruseline maja on täielikult renoveeritud, selles on kaks ühetoalist, kolm kahe- ja kaks kolmetoalist korterit.
    Kinga 1, 5,3 mln eurotFirmade Luterma ja Rubla kaudu Oliver Kruudale kuuluv, kuid praegu Swedbanki ja kohtutäitur Kaire Põltsi kasuks keelumärget kandev kortermaja Tallinna vanalinnas. Ehitatud 1825, olnud kasutuses elu- ja ärihoonena. Kunagi asus selles Tartu Pank, hiljem Hoiupank. Hoonel on viis korrust pluss keldrikorrus, seal on kaks restorani ja kaheksa korterit, kõik tähtajalise üürilepinguga.
    Villa Mary 4,5 mln eurotVeel teinegi Alexander Kofkinile kuuluv maja, asukoht Viimsi poolsaarel Rohuneeme teel. Müüki vahendab OÜ Maranelli Vara OÜ. Maja keskel on läbi kahe korruse kõrguv kaminasaal ehtsatest maakividest kaminaga. Täielikult sisustatud maja teisel korrusel on viis merevaatega tuba. Häärberi ja maja vahele jääb siseõu koos lehtla, maakeldri ja saunaga. Maja pindala on 558 m2.
    Vabaõhu villa 3 mln eurotKalev Klaisile kuuluv kolmekorruseline, 2006. aastal ehitatud kivist maja Tallinnas Kakumäel. Majas on 7 magamistuba ja 3 vannituba, krundi suurus 3500 m2, maja üldpind 932 m2. Elamukompleksi kuulub 3 basseini, 3 kompleksset kööki, 9 tualettruumi, 3 vannituba, 2 garaaži, veinipööning, mis mahutab 800 veinipudelit, piljardisaal baari- ja puhkenurgaga, 2 kaminasaali, 2 sauna, mullivann ja spaa, spordisaal, garderoobid, majandusruumid, eluruumid, magamistoad.
    Maja Andrekse teel 2,95 mln eurot2000. aastal ehitatud kolmekorruseline maja Tallinnas Pirital, kuulub Andrey Logvinenkole. Krundi suurus 5231 m2. Elamus Alpides asuva suusakuurordi järgi kujundatud spaa, milles on sportimiseks sobiv bassein, 8kohaline mullivann, Soome ja Türgi saun, massaažidušš, külma vee juga. Elamu kasutuses on kolm krunti, millele kõigile on õigus rajada eramu.
    Maarjamäe villa 2,9 mln eurot1999. aastal arhitekt Allan Strusi projekti järgi ehitatud Tallinnas Maarjamäel asuv maja on kasutusel ühe välisriigi suursaadiku residentsina. Kahe põhikorruse ja katusekorrusega maja ümbritseb aed. Garaaž mahutab kuni neli autot. Majas 6 tuba, sh neli magamistuba koos vannitubadega. Teisel korrusel on rõdu, bassein ja saun.
    Maja Vaate teel 2,6 mln eurotErik Kõrgele kuuluv kolmekorruseline maja Tallinnas Meriväljal. Krundi suurus 2000 m2, millest maja 450 m2 + 150 m2 välisterrass. Majas on kaks elutuba (neist üks söögitoaga), viis magamistuba, neli vannituba, kaks kaminat, bassein koos spaaga ning Soome ja Türgi saun. Maja juurde kuulub kaks garaaži.
    Pikk 49 2,3 mln eurotTallinna vanalinnas asuv maja, milles on 8 korterit pluss keldrikorrus. Maja kuulub OÜ-le Vitelium, mille omanikud on Tatjana Valujeva ja Darren Winters. Korterid on sisustanud ja sobivad väljarentimiseks.
    Kuninga 1 2,2 mln eurotMaja Tallinna vanalinnas üldpinnaga 750 m2. Kuulutuse kohaselt on müügis hoovis asuva elamu esimene korrus pluss kolm korterit teistel korrustel. Korterid on suured, rõdude ja terrassidega.
    Maja Kivineeme tn 1,95 mln eurotJuri Šiškinile kuuluv kolmekorruseline maja Viimsi vallas Rohuneeme külas. 2003. aastal ehitatud majas on kuus tuba, sh neli magamistuba. Maja suurus 400 m2, krundi suurus 1377 m2. Maja asub merest 30 meetri kaugusel.
    Peetri mõis 1,89 mln eurotViljandimaal Pärsti vallas Truva külas, omanik Raul Alliksaar. Mõisa lasi 1912 ehitada Heimtali mõisnik Sivers, arhitektiks baltisakslane Otto Wildau. Viljandi jääb 12 km kaugusele. Kompleksi kuuluvad 6000m2 häärber, 168m2 tall-tõllakuur, suveköök, laste mänguväljak, tenniseväljak. Keldrikorrusel asuvad eraldi köögiga korter, kaminasaal, saun. Tallis on ruumi neljale hobusele.
    Maja Roosikrantsi tn 1,8 mln eurotElu- ja äriruumid Tallinnas Roosikrantsi tänava Vabaduse väljaku poolses otsas, mille omanik on Anne-Mai Wilson. Hoone esimesel korrusel tegutseb vesipiibubaar Hookah House ja keldrikorrusel baar/lokaal, ülemistele korrustele saab ehitada või välja ehitada korterid.
    Uus 9 1,75 mln eurot Tallinna vanalinnas asuv kinnistu koosneb tänavapoolsest hoonest (258 m2) ja hoovimajast (690 m2).
    Maja Rohuneeme teel 1,6 mln eurot Kahekorruselise maja Viimsi vallas Rohuneeme külas, omanik Joanne Vaughan. 2001. aastal valminud majas on kuus tuba, neli magamistuba ja neli vannituba. Krundi suurus on 8186 m2, maja üldpind 288 m2.
     
    Kommentaar
    Väga kallis objekt peab vastama täpselt ostja vajadustele
    Martin Vahter, 1Partner Kinnisvara juhatuse esimeesTehingustatistika põhjal tehakse üle miljoni euro väärtuses eluotstarbelise (eramu või korter) kinnisvaratehinguid aastas väga harva.Sel aastal on niisuguseid tehinguid olnud alla kümne ja kõigil juhtudel on hind jäänud veidi üle miljoni euro. Valdavalt on sellise hinnaga müüdud Tallinnas ja selle lähiümbruse eksklusiivsetes rajoonides asuvat vara.Tavaliselt müüakse niisuguseid objekte käest kätte ning vähem kinnisvaraportaalide kaudu.Arusaadavatel põhjustel on miljoni euro hinnaklassis pakutava vara ostjaskond piiratud. Ühelt poolt on piirav tegur hind, teisest küljest asjaolu, et vara peab väga täpselt vastama ostja soovidele. Juhul, kui vara igakülgselt ei sobi, ei langetata hinda, vaid tehing jääb toimumata.Võrreldes lõppevat aastat paari eelnevaga on tehingute arv tõusnud, kuigi üle miljoni euroseid tehinguid on tehtud alla kümne. Tehingustatistika muutub märgatavalt mitmekesisemaks alla miljoni euro maksva kinnisvara puhul.
  • Hetkel kuum
Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Raadiohommikus: miljard Pärnusse, uut moodi Tallinn ja tippjuhi nipid
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.