• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  UPM läheb plastikuturule

  Metsatööstus muutub kiiresti – Soome metsandusfirma UPM on loonud uue komposiitmaterjali, mis võib plastikut asendada, kirjutab Kauppalehti.

  Uues materjalis kasutatakse tselluloosikiude 20-60 protsenti sõltuvalt valmistatava toote omadustest.
  „Usume, et teatud kasutusaladel või tselluloosikiudude osa ulatuda kuni 80 protsendini,“ ütles UPMi AFMi programmi juht Stefan Fors.
  UMPi tooraine ForM toimetatakse kliendile graanulitena, millest saab toote valada. Kasutusvõimalused on mitmekesised. UPM kavatseb toorainet valmistada suures koguses, seda võiks siis kasutada elektroonikatööstuses tugevate kestadena, aga majapidamismasinate tootmises, näiteks tolmuimejate, televiisorite või köögimasinate valmistamisel.
  UPMi ForMi ökoloogiline jalajälg on väiksem kui plastikul, väidab UPM. Materjal on taaskasutatav ja sobib ka energiatootmiseks. Lisaks on see ühtlane, lõhnatu, tugev ja seda saab värvida.
  Esimesteks UPMi ForMi toodeteks on kasutatud polüpropeeni ja kasetselluloosi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Kriis ajas töötu Siiri Sisaski seenele: müüsin kontserditel salateid ja moose
Vabakutseline muusik ja laulja Siiri Sisask rääkis Äripäeva raadiosaates "Edukad naised", kuidas hakkas koroona-ajal talveks raha koguma hoidiseid müües.
Vabakutseline muusik ja laulja Siiri Sisask rääkis Äripäeva raadiosaates "Edukad naised", kuidas hakkas koroona-ajal talveks raha koguma hoidiseid müües.
A. Le Coqi juht: riik ei tule mulle ütlema, mida ma pean sööma ja mida mitte
Kui Arenguseire Keskuse raportit kajastavas artiklis kirjeldati võimalust tuua päevakorda rahvatervise maks, mis tähendab maksu suhkru- ja rasvasisalduse eest, siis joogitööstuse A. Le Coq tegevjuht Tarmo Noop peab valeks toiduainete klassifitseerimist headeks või halbadeks.
Kui Arenguseire Keskuse raportit kajastavas artiklis kirjeldati võimalust tuua päevakorda rahvatervise maks, mis tähendab maksu suhkru- ja rasvasisalduse eest, siis joogitööstuse A. Le Coq tegevjuht Tarmo Noop peab valeks toiduainete klassifitseerimist headeks või halbadeks.